Hopp til innholdet

Anette Heiberg er månedens illustratør i september 2023

Hunden, Cappelen Damm 2014, illustrasjon: Anette Heiberg

Illustratør og mønsterdesigner Anette Heiberg illustrerer for kunder fra inn- og utland fra hjemmekontoret på Hvaler.

– Hvorfor tegner du?
– Jeg tegner fordi jeg har et behov for å lage noe. Jeg har tegnet hele livet. Det gjør meg glad, og jeg er helt i mitt eget univers når jeg tegner. I hektiske perioder hvor jeg ikke har fått tegnet så mye er det noe jeg savner veldig. Det er en viktig del av hverdagen min. Da jeg var liten stiftet jeg sammen papir for å lage mine egne små bøker. Noen ganger skrev jeg teksten fra favorittbøkene mine i disse små heftene, og lagde tegninger til. Nå ligger skisseboka lett tilgjengelig på stuebordet, og jeg prøver å sette av tid til skissing hver dag.

– Hvordan jobber du med farger?
– Jeg elsker farger! Før synes jeg det var kjempevanskelig å sette sammen farger og få det til å se fint ut, og jeg husker at læreren min på Einar Granum Kunstfagskole fortalte meg at det som regel ikke er fargene som er selve problemet, men kontrasten. Det er noe jeg har tenkt mye på senere. Jeg jobber helst med en begrenset fargepalett, og har noen faste farger jeg er veldig glad i å bruke. Blått, grønt og rosa går igjen. Jeg bruker som regel sterke, klare farger, men jobber med å få inn noen nøytrale farger også ettersom jeg ser hvordan de kan fremheve de sterke fargene enda bedre. Jeg elsker å se på fargepaletter og alt som er sortert etter farger, og går gjerne inn i en butikk kun fordi jeg ser at de har sortert varene sine etter farger. Jeg har også flere ganger lagt ferieturene mine til steder der jeg vet det er fargerike severdigheter.
– Paletten til en illustrasjon endrer seg ofte i løpet av prosjektet. Jeg starter ofte med litt tilfeldige farger bare for å få ting på plass, også tester jeg ut forskjellige fargevariasjoner senere.

– Kan du fortelle litt om hvordan du jobber – fra idé til ferdig illustrasjon?
– Jeg starter alltid med små, røffe blyantskisser for å få ned idéene mine på papiret. Noen ganger har jeg en klar tanke om hvordan det skal være med en gang, mens andre ganger må jeg jobbe meg frem til noe ved å prøve ut masse forskjellig.
– Ettersom jeg alltid skisser smått liker jeg å ta utgangspunkt i en eller flere blyantskisser som jeg blåser opp i Photoshop og så skisser videre digitalt, enten i Photoshop eller Procreate. Er skissa fortsatt ganske røff blir det enda en runde med finskissing over det igjen før jeg går over til å lage den ferdige illustrasjonen. Litt avhengig av prosjektet bruker jeg enten Photoshop eller Illustrator til ferdiggjøringen. Den nyeste boka mi, «Pappa støvsuger byen» ble ferdiggjort i Photoshop. Da laget jeg ferdig strekene til alle illustrasjonene først, før jeg begynte med fargene.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Akkurat nå jobber jeg med en fane til den lokale barne- og ungdomsskolen. Det er en spennende jobb! Det er gøy å lage noe som er basert på både idéer fra elevene, naturen i nærmiljøet og gamle faner fra skolene i området. Det er ekstra fint å få lage noe så spesielt som skal brukes til feiring i mange år fremover. Jeg jobber også mye med å designe repeterende mønstre for tiden. Alt fra blomstermønstre til barne- og juledesign.

– Hva eller hvem blir du inspirert av?
– Farger og former generelt er den største inspirasjonskilden min. Inspirasjon kan komme fra hvor som helst. Jeg kan se en fargekombinasjon jeg synes er spennende eller et mønster som gjør at det kribler i fingrene etter å sette meg ved skisseboka. Jeg blir også inspirert av tegningene til sønnen min og av å snakke med andre som har en lidenskap for illustrasjon og design.  

– Er det noen bøker du husker spesielt fra barndommen?
–En bitteliten bok om et pinnsvin som tok en flytur i en luftballong. Den kunne jeg teksten på utenat før jeg lærte å lese. Jeg har fortsatt boka, og elsker den. Både illustrasjonene og fargebruken gjør meg glad.

Mer om Anette Heiberg på anetteheiberg.no eller @anetteheiberg

Relaterte innlegg