Hopp til innholdet

Åshild Kanstad Johnsen. Månedens illustratør mars 2016

Åshild Kanstad Johnsen er utdannet innen visuell kommunikasjon på Kunsthøgskolen i Bergen, inkludert bachelor og master (gikk ut 2008). Masteroppgaven var å lage et illustrert magasin rundt byens utvikling og arkitektur, noe som igjen ble til Ulla og Bendik bygger by, ser hun nå, 7 år etterpå. Temaer går igjen og igjen og igjen. Men alltid i en litt ny drakt. Kanstad Johnsen debuterte med Kubbe lager museum i 2010, den har blitt solgt til 15 land, blant annet Kina, Japan, Russland, Italia, Frankrike, Spania, Italia, Tyrkia.

Tokyo Metropolitan Art Museum hadde en utstilling basert på Kubbe lager museum kalt KUBBE MAKES AN ART MUSEUM fra juli til oktober 2015. Det var 37 000 besøkende, akkurat litt over det de hadde håpet på. Kanstad Johnsen synes det føles som et visst ansvar når man er med på sånne svære greier og det er så mange folk involvert. Tokyo Metropolitan samarbeider med ni andre museer på området (Ueno i Tokyo er et sted hvor de store nasjonale museene ligger, samt mange av universitetene, blant annet innen design, kunst, musikk, arkitektur, osv) om å demokratisere museene og få folk flest til å føle et eierskap, og da tenkte kuratoren at en bok om Kubbe som finner verdi i de hverdagslige tingene, og har museum hjemme hos seg selv, passet ypperlig som utgangspunkt. Dessuten ser Japan ofte til Norden, mange er interessert i den flate strukturen i arbeidslivet.

Den Bergensbosatte illustratøren har nettopp gitt ut Ulla & Bendik bygger by. Hun ønsker at denne boken skal bli en introduksjon for unger, at de blir bevisst på omgivelsene rundt oss og får øynene opp for arkitektur. Hun vil også si noe om samfunnet vi lever i, og mekanismer i byutviklingen som ikke er så heldig (forflatning, grå materialbruk, dårlig materialbruk, lite gå-vennlig, bygget rundt kjøpesenter-tenkning, kostnadseffektivisering, byggeherrer vil tjene mest mulig på bekostning av trivelig byrom). Av og til har hun gitt opp voksne, og tenker at det er viktigere å fokusere på barna, de skal ta over en gang. Det er en befolkningsvekst og tilstrømning til byene i hele verden, og det krever en form for logistikk og bra tverrfaglig samarbeid. Karakterene Ulla & Bendik er motsetninger, hun har dårlig impulskontroll, veldig kreativ, en katalysator, setter i gang prosjekter! Bendik er stille og rolig, tenker seg om, men han er også kreativ, men ønsker å ha noen rammer når de jobber sammen. Kanstad Johnsen tenker at de er forskjellige, og dermed utfyller hverandre i det de klarer å kommunisere. De lager en fantastisk by.

(Teksten er skrevet av Åshild Kanstad Johnsen, og redigert av Neha Naveen).

 

Relaterte innlegg