Hopp til innholdet

Cha Sandmæl er månedens illustratør i oktober 2023

Fra Dragens øye av Cha Sandmæl

Månedens illustratør fikk interesse for fantasy gjennom rollespillet Dungeons and Dragons, og lager i dag serien Dragens øye fra hjemmekontor på Myrvoll utenfor Oslo

– Hvorfor tegner du?
– Akkurat hvorfor jeg tegner er jeg ikke helt sikker på, men jeg vet at jeg ikke klarer å slutte! I 2018/19 prøvde jeg å gi opp tegning og studerte til å bli lærer, men jeg fant fort ut at det kunne jeg bare glemme. Jeg var rett og slett ikke i stand til å gi opp tegnedrømmen.

– Kan du fortelle litt om hvordan du tegner?
– Når jeg er hjemme og tegner bruker jeg en Wacom Cintiq 16 pro, det er et tegnebrett med skjerm, så jeg tegner rett på skjermen. Når jeg er ute og reiser eller på café så tegner jeg på en 12 tommer iPad pro med en Apple pencil. Uansett om jeg er på Cintiq eller iPad så bruker jeg tegneprogrammet Clip Studio Paint. Selv om det meste jeg tegner i jobbsammenheng er digitalt så liker jeg å dra fram akvarellen på fritiden.

– Hvordan utnytter du de mulighetene fantasy-sjangeren gir?
– Jeg er både forfatter og illustratør på Dragens øye, så jeg prøver å bruke sjangeren for alt den er verdt, i både historien og det visuelle. Jeg liker å si at jeg tegner fantasy fordi jeg hater å tegne biler, så det er en måte jeg utnytter sjangeren på. Og det mener jeg helt seriøst. Men det jeg liker aller best er friheten det gir. Arkitektur og mote trenger ikke være historisk korrekt, og der jeg vil ha mer dramatisk lys så bruker jeg magi.

– Hvordan jobber du med karakterdesign?
– Stort sett designer jeg karakterer som jeg selv syns det er gøy å tegne, siden jeg skal tegne dem så mange ganger. Men jeg tenker også en del på mangfold, både fordi det er viktig med mangfold og fordi det er mye lettere for lesere å se forskjell på karakterene hvis de ser veldig forskjellige ut.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Akkurat nå tegner jeg bok 5 i serien Dragens øye, som blir nest siste bok i serien. Den magiløse askealven Kha og den forheksede dragedreperen Ranja har endelig funnet ut hvor den magiske ønskeoppfyllende gullkransen befinner seg. Vil Kha endelig få magien sin tilbake, og vil Ranja bli kvitt forbannelsen som hviler over henne? Her får vi mange scener som jeg har gleda meg veldig lenge til å tegne! Masse drama, intriger og slåssing, kanskje til og med litt romanse …

– Er det noen bøker eller serier du husker spesielt fra barndommen?
– Artemis Fowl var de første bøkene som engasjerte meg nok til at jeg faktisk klarte å lese ferdig «ordentlige» bøker. Ellers var jeg veldig glad i tegneserier, og ingenting kunne slå W.I.T.C.H.

Mer om Cha Sandmæl: chasillustration.com / @cha_c_san

Relaterte innlegg