Hopp til innholdet

Ingebjørg Faugstad Mæland, månedens illustratør i juli og august 2019

Sonja Henie, Min første biografi, Gyldendal 2019, illustrasjon: Ingebjørg Faugstad Mæland

Månedens illustratør er utdannet animatør og faglærer i kunst og håndverk. Ingebjørg Faugstad Mæland har vært medregissør på animasjonsfilmen Geitekillingen som kunne telle til ti, har vært med på å utforme filmene med Alf Prøysen sine barne sanger og har tegnet historien om Sonia Hennie. 

Hvorfor tegner du?
– Jeg tegner fordi jeg synes det er gøy og det gjør meg glad. Dessuten er det alltid noe nytt å lære og flinke folk og se opp til. Så det blir aldri kjedelig.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber – fra idé til ferdig illustrasjon?
– Jeg starter ofte på papir, med veldig røffe skisser. De er ofte ganske stygge. Det viktigste er bare å finne på en god ide.
– Deretter begynner jeg å tegne ferdig. Det gjør jeg som regel digitalt på min Cintiq. Men for tiden er jeg også veldig glad i iPad pro, for da kan jeg samtidig sitte i godstolen og drikke kaffe. Hele Sonja Henie-boken er tegnet på den.

– Hvordan påvirker arbeidet som animatør dine stillbilder?
– Animasjon har gjort meg bedre og mer bevisst på en god strek og det å klare å fortelle historier tydelig med en gjennomtenkt fargebruk.

– Hvordan finner du frem til rett tidskoloritt i dine illustrasjoner
– Jeg gjør mye research i starten så det jeg tegner passer til temaet. For meg er fargene veldig viktig for å fortelle historien og skape riktige følelser. Det er mye prøving og feiling, og det synes jeg er gøy.

Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
Det er mye gøy både illustrasjon og film på jobben. Men ikke så mye jeg kan snakke om enda. Også håper jeg at jeg får lov til og illustrere noen flere barnebøker. Det hadde vært veldig stas.

– Hva og hvem inspirerer deg i ditt arbeide?
– Det er mye som inspirerer meg! Selvfølgelig mange kunstnere, men også familie og naturen rundt oss.
– For meg har nok menneskene jeg har møtt vært den viktigste inspirasjons kilden. Som da jeg begynte å studere animasjon i Volda og møtte Martine Grande. Etter utallige kopper sterk kaffe har hun blitt et av de menneskene som inspirerer meg mest. Hun er en fantastisk illustratør som har et veldig godt øye for fortellerteknikk og illustrasjon.
– Også har jeg jo veldig fine kolleger, som det er inspirerende å jobbe sammen med.
– Av kunstnere jeg skulle ønske jeg hadde møtt, står Ronald Searle sterkt. Jeg får helt gåsehud når jeg ser tegningene hans! Mary Blair, Käthe Kollwitz og Egon Schiele synes jeg også er helt fantastiske.

– Er det noen bøker eller animasjonsfilmer du husker spesielt fra din barndom
– For meg var det ikke jul uten barneboka om Nissene i Korvatunturi.
– Jeg blir fortsatt fascinert av bøker som skaper fantasifulle univers – også gjorde Disney’s julemorgen stort inntrykk og spesielt Mikke mus på campingtur.

Mæland har de ti siste årene jobbet med illustrasjon og animasjon i Sandnes media.

Relaterte innlegg