Hopp til innholdet

Joachim Berg, månedens illustratør i oktober 2022

Hijack139, trailer for animert dokumentarkortfilm (2020). Lisensiert til Aftenposten og Aschehoug. Vinner av BIFF og Visuelt

Etter studier i akademisk tegning i Italia valgte Joachim Berg å jobbe med tegnefilm. Månedens illustratør finner inspirasjon på løpetur, og kunne tenke seg en road movie-oppfølger til Karius og Baktus.

Hvorfor tegner du?
– Jeg har alltid tegnet. Men i motsetning til de fleste stoppet jeg aldri opp. Da det ble tid for å velge en karriere stod det mellom illustratør og skuespiller. Det endte til slutt opp på animasjon, som på mange måter er en kombinasjon av tegning og teater.

– Hvordan har ditt arbeide med animasjon påvirket dine bokillustrasjoner?
– Å håndtere 24 bilder i sekundet er veldig annerledes enn å illustrere ett stk. stillestående bilde. Men i animasjon er det blitt prosedyre å lage såkalte LAVs (Live Action Video), som betyr at du filmer deg selv spille ut scenen som skal animeres. Dette er en effektiv måte å kommunisere med regissøren på, men også for deg som animatør å finne de beste silhuettene som kommuniserer med kamera. Jeg har begynt å gjøre det samme med illustrasjon, der jeg også fotograferer meg selv. Enten det er for å finne de tydeligste positurene eller utforske korrekt anatomi.

Hvordan jobber du med karakterdesign?
– Karakterdesign er herlig! Først bør du skisse ut alle distraherende ideer du har, bare for å bli kvitt de. Er du heldig kommer du over gullkorn, men det handler mest om å gi slipp på konsepter du egentlig vet er uaktuelle.
– Steg to innebærer å utforske karakteren gjennom tegneprosessen. Jeg skisser ulike situasjoner og positurer for å utforske designet, men også for å bli kjent med selve figuren. Hva motiverer karakterene? Hva er deres historie? Hvilket univers lever de i? Jeg forsøker å implementere denne kunnskapen i ansiktsuttrykk og holdning. Jeg vil kommunisere så mye som mulig uten å måtte lene meg på accessoirer, så jeg holder meg unna hatter og kostymer så lenge som mulig.
– Til slutt lager jeg et A-pose character sheet der designet er definert fra flere vinkler. Dette er en kjekk guide å ha. Stegene videre består av å trace skisser, digitalisere clean-ups og fargelegge. Alle disse stegene er muligheter for å pushe designet enda lenger.

Hvor finner du inspirasjon?
Jogging! Jeg blir veldig inspirert av å løpe, hovedsakelig i terreng. Da er det fritt vilt for fantasien og ideene skyter fart fra alle kanter.

Er det noen norske bildebøker du gjerne skulle sett som animasjonsfilm?
– Nå er Karius og Baktus allerede blitt filmatisert, men det var i 1955. Helt siden jeg var liten har jeg lurt på hva som egentlig skjedde videre etter de seilte ut av munnen til Jens. Jeg mangler closure, rett og slett. Scenen er satt for en road movie med Karius og Baktus på nye eventyr – forhåpentligvis en fortelling der de sprenger sine komfortsoner og finner fred et annet sted.

Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Jeg har nettopp gjort meg ferdig med den tredje boken i Brakfis-serien, Brakfis – Kroken på døra, og har en liten pause der jeg planlegger flere fremtidige prosjekter. Ellers jobber jeg til daglig i Qvisten Animation, der vi er halvveis i produksjonen av den tredje Kutoppen-filmen.

Du finner mer om Joachim Berg her: joachimberg.com / instagram / Qvisten

Relaterte innlegg