Hopp til innholdet

Kristine Fornes. Månedens illustratør i november 2017

Jeg har tegnet så lenge jeg kan huske. Da jeg var veldig liten bodde jeg på Svalbard og etter at vi hadde vært ute og lekt, satt vi ofte rundt et bord og tegnet.  Men først måtte vi sitte en stund med hendene rundt kinnene for å få bort de hvite frostrosene. Jeg tegnet damer med fine kjoler, hus og blomster. Jeg husker alle sa til meg: Du må bli «noe med tegning». Men jeg ville bli keramiker, antageligvis fordi jeg syns det var så fint ord. Etter hvert som jeg ble større, laget jeg små aviser og tegneserier. Avisene hadde navn som Fettnugg, Fleskulv og Splætt! De handlet om praktiske ting i hjemmet og i livet – inspirert av Iskalde grøss, Falcon Crest, MAD og reklamen vi fikk i postkassa. Jeg tegnet støvspreder, kjøleskap-utrydder og brilleavtager. Jeg lagde vitser, gåter, flauser, gjettekonkurranser, eksklusive intervjuer, bakeoppskrifter, overraskelser, julesanger, konkurranser, Det onde hjørnet med skumle pek, enkle ekle tips, moderne ord og uttrykk og skrev reportasjer om situasjoner i hjemmet som jeg illustrerte. For eksempel så har jeg en tegneserie som handler om da jeg tok stolheis i slalombakken i Hemsedal uten sikring. En annen om da jeg var med å slukke en brann på et jorde med en bitte liten vannkanne som jeg fant i sandkassa. Etter hvert handlet tegneseriene om han jeg er sammen med og barna våre. Det ble mange situasjoner hvor vi ikke fikk sove og tankene og fantasien gikk løpsk. Det var et fint utgangspunkt for en tegning. Det er lurt å spare på tegninger, de kan si mye mer enn ord. Vi lærer å uttrykke oss på norsk og engelsk og andre språk. Men lærer vi å snakke med for eksempel leire? Eller tre eller kull? Tegning er også et språk.  

Da jeg begynte på Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen søkte jeg med skissebøkene mine. Bøkene viste hva jeg var interessert i, hva jeg samlet på og hvordan jeg brukte tegning for å huske og fortelle ting.  

Bøker som har vært viktige for meg er Rikketi dikketi plopp, – eller Livet må være noe mer» av Maurice Sendak og Boken om de fire dukkene av Gabriel Scott, illustrert av Kari Bøge og Per Pusling av Astrid Lindgren illustrert av Ilon Wikland. Jeg er også veldig glad i tegningene til Sigrun Sæbø Kapsberger. 

Det første jeg illustrerte var en genser. Så laget jeg plakat til et band. Deretter tegninger til en lærebok, cd-cover og diktbøker. Den første boka jeg tegnet til var Barnas store Prinsessebok (JM Stenersen Forlag 2006). Så illustrerte jeg Vera Micaelsen sin fantastiske fantasifulle bok Kua som falt ned fra himmelen  Forunderlige fortellinger fra virkeligheten (Kagge Forlag 2009). Deretter laget jeg illustrasjoner til Barnas store rim- og reglebok (JM Stenersen Forlag 2015). 

Kristine Fornes – kristinefornes.no

Relaterte innlegg