Hopp til innholdet

Line Renslebråten, månedens illustratør i september 2019

Svartspett, Fugler, fakta og fortellinger

Svartspett, Fugler, fakta og fortellinger, Gresvik 2015

Hun skriver og illustrerer fargerike faktabøker for barn, når hun ikke underviser i kunst og håndverk på ungdomsskolen. Line Renslebråtens strek gir oss et omriss av natur, miljø og mystikk. Hun er månedens illustratør i september.

Hvorfor tegner du?
– Jeg har tegnet så lenge jeg kan huske, det er rett og slett noe jeg elsker å gjøre. Det var nok mer tegninger enn fag i kladdebøkene mine på skolen.  Jeg er en ganske rastløs person, men akkurat når jeg tegner kan jeg sitte i timevis uten å reise meg fra stolen.

– Kan du fortelle litt om hvordan du jobber – fra idé til ferdig illustrasjon.
– Jeg gjør mye research på forhånd, for å finne ut hvordan ting ser ut fra ulike vinkler.
Titter i bøker, ser på bilder og ransaker internett. Så lager jeg en masse små frimerkeskisser med papir og blyant. Selve illustrasjonen gjør jeg på iPaden. Tidligere tegnet jeg bare på papir med tusj og pastellkritt, men har nå beveget meg inn i det digitale, skummelt, men spennende. Jeg bruker nok mest tid på sluttfasen. Elsker masse detaljer, teksturer og effekter.
Den ferdige illustrasjonen ser sjelden lik ut som skissen, er ikke så glad i å skisse, så det blir heller masse frem og tilbake direkte i illustrasjonen, og her er det digitale genialt!
Dessuten må jeg høre på podcast mens jeg tegner, helst true crime, men akkurat nå hører jeg på Jan Thomas og Einar blir venner.

– Det er ikke alltid tette skott mellom sakprosa og skjønnlitteratur for barn, hvor strengt forholder du deg til det faktiske?
– Foreløpig har jeg forholdt meg ganske strengt til det faktiske,  mest fordi det er det jeg er trygg på, men jeg har lyst til å eksperimentere litt mer i fremtiden.

– Du underviser også i kunst og håndverk på ungdomsskolen, gir dette deg noe tilbake som illustratør?
– Absolutt! Både ved at man blir inspirert av elevene og ved at man selv lærer mye ved å lære bort. I tillegg hender det at jeg viser dem ting, så jeg får prøvd ut om det funker. Jeg viste for eksempel 8 trinn tegningene (og ekle fakta, som de ELSKET!) fra Virkelighetens monstre, mens jeg holdt på med dem.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Akkurat nå lager jeg illustrasjoner til Andreas Tjernshaugens nye bok om blåhvalen, for barn. Det er utrolig spennende og jeg er sikker på at boka blir helt super. I tillegg jobber jeg med mitt eget prosjekt om kamuflasje i dyreriket.

– Hva og hvem inspirerer deg i ditt arbeide?
– Oj, det er så mye… Jeg blir inspirert hele tiden, av alt mulig! Så lite tid, så mye spennende der ute!
Naturen selvfølgelig og en hel haug med kunstnere, illustratører og ildsjeler: Shaun Tan, Patricia Piccinini, Victo Ngai, David Attenborough, Anne Sverdrup Tyghesen, WWF, Thor Heyerdal, Travis Louie, Kristjana Williams, Piotr Socha, Benjamin Lacombe, Lisa Aisato, lista er lang…

– Er det noen bøker du husker spesielt fra din barndom?
– Jeg var en skikkelig lesehest da jeg var barn og slukte alt jeg kom over. Må nevne Morgentåkedalen, utrolig vakre illustrasjoner av Ronald Jacobsen og nydelig tekst av Jan Deberitz. Jeg leser den nå for mine barn.

Relaterte innlegg