Hopp til innholdet

Månedens illustratør i april 2018: Eivind Gulliksen

Fra Sture og Manuel av Thomas Owren og Lars Høiby, Gyldendal, 2010

Han er halvveis til nitti, har vært frilanser siden 2003 og jobber for tiden fra sitt hjemmestudio i Drammen. Vi presenterer Eivind Gulliksen som månedens illustratør i april.

Vi har stilt Gulliksen noen spørsmål, i håp om å finne ut litt mer om hvordan illustratøren tenker.

Hvordan ble du illustratør?
—Ved å kopiere/trace med matpapir. Lagde egne 10×10 cm store omslag til Tarzan, Fantomet og superhelter jeg solgte for én krone per stykk. Noen ganger 1,50, de gangene jeg var ekstra grisk.

Fortell litt om hvordan du jobber – fra idé til ferdig illustrasjon. 
— Jeg tegner veldig røffe thumbnail-skisser / idéskisser, gjerne rett på manus. Deretter opptegning/rentegning, enten på papir eller i Photoshop, og til slutt farger digitalt. Sluttproduktet er ofte forbløffende likt grovskissene, da jeg rett og slett ikke kan bedre.

Skissebok

Hva kjennetegner streken din?
— At den er tynn. Noen ganger er den tykkere. Jeg henger meg ofte opp i, og lager for mange detaljer. Av og til får jeg til å forenkle den. Og enda sjeldnere fjerner jeg store deler av den. Da har jeg visket mye, både fysisk og digitalt. Det er gøy.

Hvilke tegneredskap/-teknikker bruker du?
— Hånd, øye, blyant, penner, papir, blekk, maling, blåpapir, vann, viskelær og Wacom. Det digitale har sneket seg på. Det er fantastisk og flott med EDB, men jeg  liker godt å søle.

Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
— Ja. En bok.

Hvilke Illustratører har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og hvorfor?
— De som fikk meg i gang med å tegne var blant andre Sal Buscema, Russ Manning, Carl Barks, Al Williamson, John Byrne, Dave McKean og Moebius, da jeg leste mye tegneserier som liten. I tillegg malte Zdenek Burian fantastiske dinosaurer og fortidsdyr, og Don Bluth lagde tegnefilmer jeg var fascinert av i tidlige år.

Hva, utenom illustrasjon, inspirerer deg i ditt arbeide?
— Alt mellom himmel og hav. Uventede ting. Reise. Det jeg hører folk si. Og barna mine. (De er ikke bare mine)

Er det noen bildebøker du husker spesielt fra din barndom?
— Hmmm… Snakkeboka, min aller første bok, trykket og utgitt av Åsmund S.Lærdal i Stavanger. Av den lærte jeg å si gisse-gisse julenisse, blant andre ting. Den var vel strengt tatt ikke en bildebok, men den var rikt illustrert. Ellers likte jeg Barbapappas reise, Suppe på en knapp og en med noen hårete, pelskledde biler. Husker ikke hva den heter.

Se mer av Eivind Gulliksens arbeide på hans nettside, www.zeivin.com.

Relaterte innlegg