Hopp til innholdet

Martine Grande, månedens illustratør i mai 2021

Månedens illustratør lar fargene fortelle, og blir gjerne inspirert av venner. Martine Grande fra Lierne i Trøndelag jobber med bildebøker så vel som animasjon og animasjonsteater.

– Hvorfor tegner du?
– Her kommer et litt kjedelig svar, men det er jo sannheten: Jeg har alltid tegnet og jeg slutter aldri å synes det er gøy. Da jeg var liten ville jeg bare sitte å tegne hele tiden, og slik er det egentlig fortsatt. Tegninga gir meg en enorm ro og flyt. Det er et nydelig sted å være! Nå kan jeg i tillegg kalle dette jobben min og jeg føler meg veldig heldig. Det er et privilegium jeg ikke tar for gitt!

– Hvordan arbeider du med farger?
– Jeg er nok over middels opptatt av farger, både i arbeidet mitt og i livet for øvrig. Jeg er overbevist om at farger påvirker oss masse (kanskje mer enn vi tror), og at man derfor bør være bevisst bruk av farger. I illustrasjonsarbeidet mitt er fargene med på å fortelle historien, de setter stemningen og er med på å si noe annet enn både teksten og selve tegningen. Fargene er med å skape helheten som tilslutt blir et budskap i en bok, en film eller et bilde.

– Du er også animatør – påvirker dette illustrasjonene dine?
– Jeg tror nok at bakgrunnen min som animatør påvirker meg i det at jeg prøver å fange bevegelse i stillbildet. Jeg koser meg veldig med å se hvor langt jeg kan tøye en karakter, og hva som må til for å få en naturlig fart i bildet. Kanskje vises det også i utsnittene mine? Når man storyboarder til animasjonsfilm er man veldig bevisst kameravinkel og dette tror jeg også illustrasjonene mine kan bære litt preg av.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå? 
– Jeg jobber med en ny bok som skal ut på nyåret 2022. I tillegg er jeg midt i utviklinga av ny animasjonsfilm, pluss at jeg skriver på et par prosjekter som ennå er i startgropa, men som jeg håper og tror vil bli bøker etter hvert.

– Hva og hvem inspirerer deg?
– Jeg blir veldig inspirert av kollegaer og venner i bransjen. Det er så mange flinke folk! Ingebjørg F. Mæland vil jeg spesielt trekke frem. Hun er svært allsidig og utrolig dyktig i håndverket tegning. Sitter jeg fast i arbeidet mitt ringer jeg alltid henne! I tillegg finnes det masse fin inspirasjon på Instagram. Feeden min er smekkfull av gode illustratører fra både inn- og utland. Og så har jeg jo noen helter da, slik som Per Dybvig. Elsker alt han gjør!

– Noen bøker du husker spesielt fra oppveksten
– Jeg var veldig glad i Astrid Lindgren sine univers, spesielt Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget. I tillegg var jeg veldig fascinert av Mummitrollet og livet i Mummidalen. Jeg ville gjerne bo der selv fordi stedet var så magisk. Det var både litt skummelt, men også fullt av muligheter.

Se mer fra @martinegrande på Instagram.

Relaterte innlegg