Hopp til innholdet

Sunniva Sunde Krogseth, månedens illustratør i april 2022

Illustrasjon fra boken Nattsvermerne av Sunniva Sunde Krogseth, Gyldendal 2021

Månedens illustratør kunne like godt blitt biolog eller gartner, og bruker våren på å dyrke grønnkål, gresskar og insektsvennlige blomster i en parsellhage Oslo.

Sunniva Sunde Krogseth (f. 1987 i Bergen) er oppvokst i Bergen og Trøndelag, og utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (BA) og Konstfack i Stockholm (MFA). I dag bor hun i Oslo, og har jobbet som illustratør i sju år.

NBUs debutantpris Trollkrittet til Sunniva Sunde Krogseth

– Hvorfor tegner du?
– Det er et godt spørsmål. Jeg har, som veldig mange andre tegnere, tegnet hele livet. Jeg har vokst opp i et hjem med mye skaperglede, kofferter med diverse materiell og plass og lov til å rote. Jeg har innimellom prøvd å søke meg til andre felt, men jeg kommer alltid tilbake til å tegne og lage greier. Når det er sagt syns jeg tegning kan være både vanskelig og frustrerende, og har innimellom lyst til å gi opp alt sammen, men det har jeg ikke klart det enda. Jeg tror tegning er en integrert del av meg.

– Hva eller hvem inspirerer deg?
– Det er utrolig mye som inspirerer, en samtale på radioen, en drøm jeg har hatt, skapninger og fenomen i naturen, ulike kunstnerisk perioder, jeg er veldig svak for modernismen, og selvfølgelig andre illustratører og skapere, på internett, biblioteket og bokhandelen. Jeg har laget meg en veldig fin inspirasjonsbank med lagrede bilder på Instagram som jeg kan se på når jeg ikke har så lyst til å lage noe. Også liker jeg veldig godt å dra og kjøpe barnebøker i Sverige.

– Hvordan arbeider du med farger?
– Det avhenger av hva jeg jobber med. Noen ganger gir fargene seg selv fordi de må stemme overens med virkeligheten eller fordi en viss fargesymbolikk er en del av det som fortelles. Ellers er jeg opptatt av stemningen de formidler eller om det rett og slett ser bra ut sammen. Jeg liker å jobbe med en begrenset palett, men tillater meg selv å legge til flere nyanser når det trengs. Jeg liker alle farger, men av en eller annen grunn er jeg ikke glad i rød, så den får bare bli med hvis den må, og da gjerne med litt blått eller gult i.

– Du har skrevet og illustrert en bildebok for voksne, hvordan er den annerledes enn bildebøker for barn?
– Naturinstruksjoner består av fragmenter av tekst og bilde som jeg sammen håper skaper en helhet som kan si noe om hvordan vi fungerer sammen med naturen. Den er ikke en konkret verden eller fortelling som man går inn i på samme måte som en barnebok er. Den har mer luft og åpenhet, og presenterer kanskje først og fremst en følelse.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Nå illustrerer jeg en barnebok av Brynjulf Jung Tjønn som heter Gard er ikkje redd. Den foregår på en sauegård på vestlandet og tar opp tematikk knyttet til å være utenlandsadoptert. Så nå tegner jeg en hel del gård, sau og skog. Også prøver jeg å ikke henge meg for mye opp i at alt skal stemme biologisk sett.

– Er det noen bildebøker eller tegneserier du husker spesielt fra barndommen?
– Noen av de siste bøkene mamma leste høyt for meg og søsteren min, før vi begynte å lese selv, var Roald Dahls fantastiske bøker. De er vel ikke egentlig bildebøker, men Quentin Blakes illustrasjoner er jo alltid kjempefine!

Se mer på Sunniva Sunde Korgseths nettsider eller på hennes Instagram-profil @sunnivakrogseth.

Relaterte innlegg