Hopp til innholdet

Sveinung Sudbø er månedens illustratør i mai 2023

Identitetsillustrasjon for LETT, 2021: Sveinung Sudbø

Sudbø har jobbet som freelance-illustratør siden 2014, og går også under navnet Orginalkopi. Denne våren stiller han ut en hommage til sardinbokser.

– Hvorfor tegner du? 
– Fordi jeg har elsket å tegne så lenge jeg kan huske. Når jeg tegner kan jeg forsvinne inn i mitt eget univers og glemme alt annet. Det har alltid gitt meg en ro som jeg ikke har funnet i noe annet. Det er også alltid noe nytt å utforske som aldri gjør det kjedelig.

– Vil du fortelle litt om hvordan du jobber?
– Det kommer litt an på hva målet er. Skal jeg doodle starter jeg bare å tegne, lar prosessen lede an og lar tankene vandre fritt. Er det et kommersielt prosjekt er jeg ganske strukturert. Jeg starter vanligvis med en brainstorm og skisser ut ideene jeg har. Så videreutvikler jeg ideene og komposisjon og finner ut hvilken løsning jeg vil gå for i det endelige produktet. Deretter utvikler jeg uttrykket jeg er ute etter og ferdigstiller illustrasjonen.

–På hvilken måte forholder du deg til målgruppen når du tegner?
– Jeg tenker mye på målgruppen i starten av et prosjekt når jeg skal finne retningen jeg vil gå. Når jeg har bestemt meg for det, legger jeg det litt til siden frem til jeg nærme meg et ferdig resultat. Da går jeg kanskje tilbake og ser om jeg har truffet målgruppen slik jeg hadde sett for meg og gjør kanskje noen endringer hvis det trengs.

– Du maler en del veggmalerier. Hvordan jobber du for å bevare det presise uttrykket?
– Når man maler store veggmaleri er det fort gjort å miste overblikket imens man står helt inntil veggen og maler. Derfor er det viktig å få komposisjonen og proporsjonene på plass først. Av den grunn er jeg alltid nøye når jeg skisser opp, så når jeg står helt inntil veggen og maler kan jeg fokusere på detaljer.

– Vil du si noe om hva du arbeider med nå?
– Fra 25. mai kan du se utstillingen min Iddis. En hyllest til norske sardinboksetiketterHeiaklubben i Oslo. På utstillingen kan du se min egen moderne nytolkning av etikettene.

– Hva og hvem inspirerer deg?
– Jeg er veldig glad i å dykke ned i bøker og filmer om andre kreative, så de er helt helt klart min største inspirasjonskilde. Alt fra andre illustratører til arkitekter og filmregissører. Men samtidig vet jeg det er smart å se etter inspirasjon utenfor komfortsonen sin, så jeg har øyne alltid åpne.

– Hvilke bildebøker har gjort sterkt inntrykk på deg?
– Noen som virkelig har slått meg i bakken de siste årene er den franske illustratør duoen Icinori. Detaljene deres og måten de blander lag og farger på er utrolig inspirerende.

Mer om Sveinung Sudbø: Orginalkopi.com / @originalkopi

Relaterte innlegg