Hopp til innholdet

Vivian Zahl Olsen. Månedens illustratør i november 2016

Vivian er en av våre anerkjente illustratører som også er kjent ut over landets grenser. Hun har deltatt på massevis av utstillinger, fått mange gode omtaler og priser. Representert på diverse offentlige steder.

30 år som freelance i NRK TV fra 1963. Illustrert mer enn 70 bøker, alt fra Alf Prøysens «Geitekillingen som kunne telle til ti» til Jan Kjærstads «Jakten på de skjule vaffelhjertene». Andre samarbeidspartnere har vært Bjørn Rønningen med «fru Pigalopp» pluss mange bøker og Trond Viggo Torgersen med «Flode» og «Kroppen». Dessuten mange skolebøker for Cappelen. Kari Vinjes «Den usynlige vennen» er oversatt fra norsk til seks språk. Foruten de skandinaviske land, Tyskland og Japan.

«Et liv med blyant og pensel» er norsk mediehistorie. Like siden fjernsynets Barne-TV barndom har Zahl Olsen-tegninger festet seg varig i hjertene til hundretusener av nordmenn, beriket og berørt. Få, om noen, har kommet tettere inn på barnekulturen enn nettopp henne. «Barnas egen sangbok» som har blitt en klassiker, ble vårt store samarbeidsprosjekt.» sier Jon-Roar Bjørkvold i forbindelse med Vivians rykende ferske retrospektive bok «Et liv med blyant og pensel». 450 sider og mer enn 1000 illustrasjoner med hennes egen fortellende tekst, gir et bilde på hennes rike produksjon til bøker og fjernsyn gjennom mer enn 50 år, og fri kunst de senere årene.

Hun sier selv at det hun ikke kunne la være å gjøre ble jobben hennes. Det faglige grunnlag ble lagt på Statens håndverks- og kunstindustriskole, eksamen 1964 med diplom. Hennes strek er lett gjenkjennbar, uansett teknikk. Aldri abstrakt, men hun liker å strekke virkeligheten litt, i god gammel håndverkstradisjon.

 

 

 

 

 

Relaterte innlegg