Hopp til innholdet

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag åpnet NBIs utstilling «Grunnloven og barnelitteraturen begynte i samme klasse» – torsdag 18.9

Barnelitteraturen og grunnloven møttes i opplysningstida, de begynte på skolen sammen. Nå møtes de igjen i Norsk barnebokinstitutts utstilling og artikkelserie.

Sak 6 852e3aa4-05ac-4689-ab6e-a193dc92cbbd

Illustrasjon: Per Ragnar Møkleby

Det kan være vanskelig å se hva grunnloven og barnelitteraturen har felles, men de startet faktisk i samme klasserom, det klasserommet som opplysningstidens menneske- og livssyn utgjorde. Men med tiden forandret samfunnet seg, derfor forandret også loven og litteraturen seg.

Borgundvaag + Kristin 1

Statssekretær Borgundvaag og NBIs direktør Kristin Ørjasæter

Mens sistnevnte fulgte med i timen og jevnlig tilpasset seg, endret loven seg i rykk og napp. Det er «barnet» som kanskje skiller disse klassekameratene mest fra hverandre. Der barnet er i fokus for barnelitteraturen, blir barnet så vidt nevnt i grunnloven. Ikke før i år, 200 år etter at klassen startet, ble barnets rettigheter inkludert i grunnloven.

Barnelitteraturen og grunnloven møttes i opplysningstida, de begynte på skolen sammen. Nå møtes de igjen i Norsk barnebokinstitutts utstilling og artikler. Som i alle klassegjenforeninger måler de seg med hverandre for å se hva den andre har fått til best.

Til sist oppdager en gjerne at de har mer til felles enn en i utgangspunktet skulle tro. Slik har det også vært for Barnebokinstituttets medarbeidere som har sett på barnelitteraturen i et grunnlovsperspektiv. Vi oppdaget at de to klassekameratene har fulgt hverandre overraskende tett.

Sak 6 Neha

NBIs Neha Naveen tar tilhørerne gjennom utstillingen. Foto: NBI

 

Les artiklene knyttet til utstillingen her

 

 

 

 

 

 

Relaterte innlegg