Hopp til innholdet

Nordisk pris for barne-og ungdomslitteratur vedtatt!

  • av

Nordisk Råd, torsdag 1. november 2012:

Nordisk råd har vedtatt å opprette en helt ny pris for barne- og ungdomslitteratur. Prisen deles ut første gang i 2013 og er uavhengig av Nordisk råds prestisjefylte litteraturpris.

Kulturministrene fra de fem nordiske landene fikk torsdag bred støtte fra Nordisk råds parlamentarikere for forslaget om en helt ny pris for barne- og ungdomslitteraturen i Norden. Barne- og ungdomslitteraturprisen blir nå den femte i rekken av Nordisk råds prestisjefylte priser med den eksisterende litteraturprisen som den absolutt mest synlige.

De nordiske kulturministrene fikk dermed parlamentarikernes og Nordisk råds kulturutvalgs endelige tilslutning til sitt ønske om å styrke og løfte kulturen for barn og unge i Norden.

– En nordisk barne- og ungdomslitteraturpris vil sammen med en rekke andre aktiviteter gi barn og unges leselyst et markant og synlig løft. Vi har sett at de andre nordiske kulturprisene er med på å skape både nordisk og internasjonal oppmerksomhet om kulturen, og det skal vi utnytte også på barne- og ungdomsområdet, forklarer Hadia Tajik.

Den eksisterende litteraturprisen – Nordisk råds litteraturpris – er den eldste av Nordisk råds priser. Den feirer sitt 50-årsjubileum i år og regnes av de fleste som den mest synlige blant de prestisjefylte prisene, med stor nordisk og internasjonal gjennomslagskraft. Den norske kulturminister håper den nye prisen for barne- og ungdomslitteraturen vil få en tilsvarende effekt:

– I Norden har vi en fantastisk tradisjon for barne- og ungdomslitteratur på veldig høyt nivå. Barne- og ungdomslitteraturen er en viktig del av vår nordiske selvforståelse som til og med nyter stor internasjonal anerkjennelse. Jeg er derfor utrolig glad for at det nå også har lyktes å samle bred politisk støtte for å opprette en nordisk pris for denne delen av litteraturen, sier Norges kulturminister Hadia Tajik.»

Saken ovenfor er hentet fra http://www.norden.org/no/aktuelt/nyheter/ny-nordis…

En gledens dag

Bjørn IngvaldsenBjørn Ingvaldsen, leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), har jobbet mye for å få denne prisen på bena.

«Dette er en gledens dag, selv om vi allerede har visst et halvt års tid at det ville bli en pris», sier han til NBI. «Det er først i dag vi får bekreftet at prisen kommer under navnet til Nordisk Råd. Det har enormt mye å si for prestisjen. Jeg er veldig glad for at parlamentarikeren ser verdien i en slik pris.»

Ingvaldsen er spent om det i praksis lar seg gjøre å dele ut prisen allerede i 2013, slik det er offentliggjort.

«En pris som dette innebærer en lang og omstendelig prossess rundt nominasjoner og annonsering. De nominerte bøkene må nødvendigvis oversettes slik at de kan leses på tvers av de nordiske landene, på samme måte som man gjør med de nominerte bøkene til Nordisk Råds Litteraturpris. Det er viktig å skape en flott ramme rundt prisen», sier han.

«Vi vil jobbe mye i tiden fremover for å sørge for at prisen får den oppmerksomheten den fortjener», sier Ingvaldsen. Pengene som er bevilget til denne prisen, skal også gå til tilhørende prosjekter, blant annet et nordisk skriveverksted for ungdom.

Ingvaldsen håper at kommende prisvinnere kan bli kjent for et norsk publikum ved å inviteres til festivaler som Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og lignende viktige møtesteder for nordisk litteratur.

«Jeg håper også at prisen vil føre til flere oversettelser på tvers av de nordiske språkene», sier han. «Vi kan gjerne få mer finsk og islandsk barnelitteratur ut til norske lesere!»

Norsk barnebokinstitutt er i likhet med NBU svært glade for at prisen nå er etablert, og gratulerer Kulturdepartementet for det gode arbeidet som nå har ført fram.

Relaterte innlegg