Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Færøyene: «Skriva í sandin»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

 

Færøyene: Skriva í sandin av Marjun Syderbø Kjelnæs, 2010

Marjun Syderbø Kjelnæs
Fotograf: Bókadeild Føroya Lærarafelags

Marjun Syderbø Kjelnæs’ Skriva í sandin, 2010, dansk oversettelse Skriv i sandet, 2012, er en realistisk samtidsroman for unge. Romanens ti kapitler forteller om fem jenter og fem gutter i alderen 16 til ca. 18 år. Livene deres griper mer eller mindre inn i hverandre i løpet av de to helgene samt tiden mellom dem som romanen strekker seg over. Hovedbegivenhetene i boka gjentas flere ganger, hver gang ut fra en ny persons perspektiv. Dermed forandres også gang på gang begivenhetenes betydning. Hendelser som i første omgang ser ut til å legge opp til en enkel, svart-hvit fortolkning, viser seg i andre og tredje gjennomspilling ut fra nye perspektiver å være fulle av nyanser og spekket med motsigelsesfulle detaljer.

Med denne raffinerte teknikken gir romanen stoff til forståelse av og innsikt i menneskene den handler om. Den gir en sanset beskrivelse av unge i Tórshavn som lever den globale ungdommens musikk-, mote- og livsstilskulturen mens de samtidig er betinget av rammene som lokal geografi og kultur setter: Det er grenser for hvor lange bilturene med vennene og med musikken på full styrke kan bli på ei øy.

Bókadeild Føroya LærarafelagsForfatteren tildeler hver av personene et dominerende trekk tenderende til det stereotype – donjuanen, den troende, anorektikeren, homsen, skjønnheten osv. – men går deretter bak stereotypien, skifter fokus og viser oss personene som sammensatte enestående individer med hver sin bagasje av familiebakgrunn, fortid, følelser og drømmer, svakhet og styrke. Det kan være vanskelig å stå inne for seg selv hvis man tilhører en minoritet. Forfatteren foretar det dristige valget å la religiøsitet være en integrert om enn ikke motsetningsfri del av realistisk personbeskrivelse. Ved å trekke inn religionen, noe av det mest uunnværlige i manges liv og samtidig en avgrenset del av nåtidas hverdag, utvider hun sin virkelighetsskildring vesentlig. Romanens tittel fra bibelverset om ordene Jesus skrev i sand om at den som er uten synd, skal kaste den første steinen, er i romanen knyttet til den unge homofile gutten som gjør dem til sine mens han overveier sin vanskelige situasjon.

Skriva í sandin er med sin antydende, sobre og overbevisende fortellerstemme, sin klare, treffende språkbruk og gjennomtenkte komposisjon en viktig roman om og for den unge generasjonen.

Forfatteren Marjun Syderbø Kjelnæs, f. 1974, debuterte i en novellekonkurranse i 2000 og har siden utgitt en roman, en novellesamling, en diktsamling, tre barnebøker samt skrevet hørespill og et skuespill. Skriva í sandin vant Nordisk Skolebibliotekarforenings barnebokpris 2011, og den var innstilt til Vestnordisk barnebokpris for 2012.

Anmeldelse på barnebokkritikk

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

Relaterte innlegg