Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Finland: «Allan och Udo»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

Finland: Allan och Udo av Minna Lindeberg och Linda Bondestam (ill.), 2012

Minna Lindeberg
Fotograf Thure Lindeberg

I Minna Lindebergs og Linda Bondestams Allan och Udo (2011) blomstrer Bondestams visuelle uttrykk. Her viderefører hun sin personlige bildestil mot et tettere uttrykk inspirert av russisk plansjekunst. Hennes collagemetode er både suggestiv og sensuell, med absurde innslag. Bondestam bygger opp bildene sine ved puslespillmetoden; bildene komponeres av fragmenter, papirbiter samt en rekke ulike materialer i kombinasjon med tusj og blekk. Bondestams helstøpte bildespråk med hentydninger til 1960–70-tallets bildeverdener fascinerer. Her fråtser hun i bybildets skrevne tekster på en leken måte. Et oppslag som framstiller byen, består av oransjebrune huskropper sammensatt av utklipp og fragmenter fra blant annet kokebøker, et trekk som understreker at fortellingen beveger seg i et indre landskap, drømmens landskap.

Foto: SöderströmsDen visuelle fortellerteknikken er stringent, vakker, fyndig og fantasirik. Motivet med å skildre samkjønnet samvær uten at det gis inn med teskje, er takknemlig. Her vokser de homofile mennenes fellesskap og kjærlighet til å gjelde en allmenngyldig relasjonsproblematikk som inkluderer livstrøtthet og sjalusi. Boka framstiller pessimistens og optimistens vesensforskjellige livsholdninger. Allan og Udo er en allaldersbok som lesere i forskjellige aldere kan sette pris på. Konflikten i boka er et trekantdrama der den forføreriske Sirap al Saffran bryter inn i de godmodige mennenes samliv.

I Minna Lindebergs tekst på rim møtes den bistre militære Udo Bismarck og den romantisk anlagte lampeselgeren Allan Lindström. Lindeberg er ikke innsmigrende, hun lar mennenes replikker klinge av alderdommelige uttrykk. Partiene på rim brytes av rimløse innskudd som skaper tempoveksling i fortellingen. Rim formatet brukes lett ironisk og tillater poetiske digresjoner i dialogen mellom de eldre mennene, noe som bidrar til bokas suggestive og absurde grunntone. Trekantdramaet munner ut i at samboerparets trofaste kjærlighet gjenoppvekkes og bekreftes.

Å skrive denne typen bok om menn åpner for en underfundig og undergravende skildring av kjønn der både bildenes og tekstens frimodige holdning byr på en leseopplevelse for en bred leserkrets. Bondestam og Lindebergs billedbok er en modig bok som åpner seg mot et poetisk billednarrativ og en vilje til å utvide billedbokas tradisjonelle motivkretser. Sveriges Radio har også laget en musikal om Allan og Udo (Sveriges Radio P4 24.–25.12.2012).

Linda Bondestam (f. 1977) er bosatt i Helsingfors og arbeider som illustratør. Hun er utdannet ved Kingston University i London. Bondestam har deltatt ved en rekke utstillinger, bl.a. i London, Venezia, Tetuan (Marokko), Helsingfors og Kemi. Billedbøkene hennes er oversatt til en rekke språk, bl.a. russisk, italiensk og dansk. Bondestam ble nominert til Finlandia Junior 2003, mottok Svenska litteratursällskapets pris 2003 og 2008, Kommittén för Finlands bokkonsts utnevnelse for årets vakreste bok 2003 og 2004, står på IBBY Honour list 2006 og ble nominert til ALMA-prisen 2010.

Verker illustrert av Bondestam utgitt på Schildts & Söderströms:

Bröderna Pixon & TV:ns hemtrevliga sken (tekst, Malin Kivelä) 2013
Businnan blir kär (tekst Annika Sandelin) 2011
Allan och Udo (tekst Minna Lindeberg) 2011
Diktatorn (tekst Ulf Stark) 2010
Gnatto Pakpak (ord Stella Parland) 2010
Lo. Fridlyst. (tekst Minna Lindeberg) 2009
Businnan (tekst Annika Sandelin) 2009
Vem är rädd för … Berättelser om vargen (antologi) 2008
Min bror Lev (tekst Mikaela Sundström) 2007
I en grop i Kalahari (tekst Minna Lindeberg) 2007
Milja och grannarna (tekst Annika Sandelin) 2006
Delirium – Romanen om en hund (tekst Stella Parland) 2004
Den förträfflige herr Glad (tekst Malin Kivelä) 2004
Linnea och änglarna (tekst Mikaela Sundström) 2003
Katastrofer och strofer om slummer och stoj (tekst Stella Parland) 2003

Minna Lindeberg (f. 1968 ) er forfatter og bosatt i Sjundeå. Hun har skrevet en rekke billedbøker.
Billedbøker illustrert av Linda Bondestam:
Allan och Udo 2011
Lo. Fridlyst. 2009
I en grop i Kalahari 2007

På annet forlag:

Pappa född Lejon, Schildts 2006
Panterns språng, Schildts 1991

Anmeldelse på barnebokkritikk.no

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

Relaterte innlegg