Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Grønland: «Hermelinen»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

Grønland: Hermelinen av Nuka K. Godtfredsen (ill.) og Martin Appelt, 2012

 

 

 

 

Nuka Godtfredsen og Martin Appelt
Fotograf: Ilinniusiorfik

«Hermelinen» er en usedvanlig vakkert illustrert tegneserie som handler om en kvinne, «Ukaliatsiaq» (Hermelinen), som utvikler seg til sjaman (åndemaner). Historien åpner seg dramatisk ved at Hermelinen kravler gjennom en sprekk ute i landskapet og ender i isbjørnens gap. Det betyr at hun lærer navnene på alle knoklene i kroppen. Det er et nødvendig ritual for å bli en åndemaner.

Foto: SILASammen med åndemaneren Umimmak drar Hermelinen mot vest til Canada på en lang og mystisk dannelsesreise. Vi følger hennes utvikling, reise og møte med inuittfolket. Handlingen foregår på 1100-tallet, da den sene dorsetkulturen møter inuittkulturen. Inuittene, som nettopp var innvandret, inntok i løpet av bare noen få generasjoner alle deler av arktisk Canada og Grønland, mens dorsetfolket forsvant sporløst.

Hermelinen er altså en fiktiv fortelling basert på historisk kunnskap. Bildene sier mer enn ord, men tekstene i rammene og snakkeboblene supplerer veldig fint.

Tegningene er tegnet av den grønlandske tegneren og kunstneren Nuka K. Godtfredsen, som har hatt et nært samarbeid med et lag arkeologer fra SILA – Nationalmuseets Center for Grønlandsforskning. De har blant annet vært behjelpelige med kunnskap om de tidligste samfunnene og deres kultur.

Dermed representerer boka en overbevisende innsikt i klesdrakter, jaktredskaper, fangstmetoder og ikke minst tolkninger av tankegang hos fortidas mennesker i Canada og Grønland.

Det er tydelig at ønsket med tegneseriealbumet har vært å nå ut til så mange som mulig – ikke minst barn og unge – med fascinerende og originale fortellinger om den nyeste kunnskapen fra den arkeologiske utforskningen av Grønland. Historie og idé er av Martin Appelt.

Anmeldelse på barnebokkritikk.no

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

Relaterte innlegg