Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Island: Skrímslaerjur (Monsterkrangel)

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

Island: Skrímslaerjur (Monsterkrangel), Áslaug Jónsdóttir (ill. og tekst), Kalle Güettler (tekst) og Rakel Helmsdal (tekst), 2012

 

 

Bøkene om det lille og det store monsteret har fått en stor lesekrets, både på Island og i andre land. Med disse «menneskelige monstrene har forfatterne skapt veldig morsomme og interessante karakterer som barn lett kan kjenne tilhørighet til og voksne kan la seg underholde av. Monstrenes innbyrdes forhold er både vakkert og komplisert, og i denne boken, som er den sjuende i rekken, blir det bråk mellom monstrene og ting er i ferd med å gå galt.

Foto: Mál og menningI Skrímslaerjur (Monsterbråk) viser mange av seriens beste trekk seg. Bilde og tekst flettes sammen til en helhet – et kunstverk – fra begynnelse til slutt. Slik oppmuntres leseren til å tolke bilde og tekst som helhet – akkurat samspillet mellom disse to faktorene er gjort på en spesielt god og kreativ måte.

Bokens tekst er enkel og blir en del av bildekunstverket, med enkle bilder og formsterke collager, samt med personer med tydelige karaktertrekk, overdrevne ansiktsuttrykk og kraftige kroppsspråk. Bøkenes oppfinnsomhet og psykologiske dybde treffer barna, både følelsesmessig og intellektuelt.

Áslaug Jónsdóttir er illustratør, barnebokforfatter, kunstner og grafisk designer. Hun har fått mange priser for sin kunst, bl.a. Dimmalimmprisen for kunst i barnebøker.
Anmeldelse på barnebokkritikk.no

 

 

 

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

 

 

Relaterte innlegg