Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Norge: «Fallteknikk»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

Norge: Fallteknikk av Inga H. Sætre, 2011

Inga H. Sætre
Fotograf Vidar M. S. Husby

Fallteknikk er en tegneserieroman om Rakel, som flytter hjemmefra for å gå siste året på videregående skole.  Sammen med bestevenninnen spiller hun i band og prøver seg på kampsport. Men samtidig som Rakel gleder seg over friheten, kjenner hun seg mer og mer ensom. Så oppdager hun at hun er gravid. Barnefaren har hun ikke hatt så mye med å gjøre, og hun hadde vel ikke regnet med å ha det i framtida heller. Hva nå?

Foto: Cappelen DammVi følger Rakel fra august til mars. Romanen beskriver vennskap og ensomhet nært og sterkt, med sårhet og humor. Komplekse følelser skildres med enkle virkemidler i både språk og strek. Tegnestilen er nesten skisseaktig, men ansiktsuttrykkene og kroppsspråket treffer presist. Ordene kommer usensurert og gir dybde til karakterene. Iblant brytes fortellingen av faktabokser, tanker som får stå alene på hvite flater, og ikke minst av helsides fargeakvareller. De duse akvarellene gir fortellingen dybde, og får leseren til å stoppe opp og tenke.

En fortelling om å «falle», men også om at man som oftest kan reise seg igjen.

Boka fikk Brageprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris i 2011.

Inga H. Sætre (f.1978 ) er animatør, illustratør og tegneserieskaper.

 

Anmeldelse på barnebokkritikk.no

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

Relaterte innlegg