Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Norge: «Inn i elden»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

 

Norge: Inn i elden av Aina Basso, 2012

Aina Basso
Fotograf Tove K. Breistein

I løpet av 1600-tallet ble i alt 80 ”trollkvinner” dømt til døden på bålet i Finnmark. I denne romanen møter vi to unge jenter som havner på hver sin side i denne dramatiske delen av norsk historie. Romanen har to parallelle fortellere, den velstående Dorothe fra København og den fattige Elen, som er datter av ei ”klok kone” i Finnmark. 16 år gammal blir Dorothe giftet bort til en mye eldre mann og drar med ham til Vardø, der Dorothes og Elens liv krysser hverandre på dramatisk vis.

Foto: SamlagetRomanen er solid historisk fundert. Basso har brukt sitater fra originale svartebøker og rettsprotokoller fra 1600-tallet. Samtidig er det en intens fortelling om to ulike jenter på vei inn i de voksnes verden. Fortellingen er stramt komponert og har et stilsikkert og bildesterkt språk, der ingen ord er overflødige. Den realistiske fortellingen brytes av drømmer og varsler. Ved hjelp av en rekke frampek lar Basso oss forstå hvilken vei det bærer for Elen og moren hennes. Vi nærmer oss ilden, skritt for skritt, mens vi leser forstår vi at det ikke er noen vei utenom, vi må være med helt «inn i elden».

Boka ble nominert til Brageprisen og Kulturdepartementets litteraturpris i 2012.

Aina Basso (f. 1979) er utdannet historiker og har skrevet tre historiske romaner.

 

 

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

 

Relaterte innlegg