Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Sverige: «Pojkarna»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

 

Sverige: Pojkarna av Jessica Schiefauer, 2011

Jessica Schiefauer
Fotograf: Ola Kjelbye

Jessica Schiefauers ungdomsroman Pojkarna handler om fjorten år gamle Kim og hennes venner Bella og Momo, tre jenter som beveger seg i grenselandet mellom barndom og voksenliv. I Bellas hage står det et veksthus der jentene skaper og leker fram et eget rom, en frisone der andre lover gjelder.

Foto: Bonnier CarlsenI veksthuset finnes det også en magisk blomst med en saft som forvandler jentene til gutter, en mannlighetens medisin som forvandler dem fra objekt til subjekt. På nattlige odysseer nyter de makten og privilegiene som guttekroppen tilbyr. Spesielt Kim lokkes stadig lenger inn i guttelandets homososiale gjengverden, et fellesskap preget av vold, brutalitet og homoerotiske undertoner.

I Pojkarna blandes eventyr og fantasi inn i en realistisk skildring av hvordan det er å vokse opp i dag, sett i jenteperspektiv. Samtidig er det en idéroman som belyser jenters og gutters ulike vilkår ved å stille viktige spørsmål om genus. Schiefauer undersøker jegets og kroppens grenser, og i Kims skikkelse viser hun at fenomener som identitet og kjønn beskriver en evig bevegelse, er noe som stadig forandrer seg og forhandles. Fortellingen har en poetisk tone og utmerker seg med et fantasirikt og treffende bildespråk. Jessica Schiefauer (f. 1978) er født og oppvokst i Kungälv utenfor Göteborg. Hun romandebuterte i 2009 med Om du var jag.

 

 

Relaterte innlegg