Hopp til innholdet

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris – nominasjoner Island: «Ólíver»

Norsk barnebokinstitutt vil i tiden frem mot utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris den 30. oktober presentere 1-2 av de nominerte per uke. Presentasjonene og illustrasjonene er hentet fra Nordisk Råds nettsider etter avtale med prisens administrasjon.

Finland: Ólíver av Birgitta Sif, 2012

Birgitta Sif
Fotograf: Mál og menning

 

Ólíver er en fortelling om en liten, litt spesiell, ensom – men ikke ulykkelig – gutt. Han har fantasivenner, kosedyr, som han opplever spennende eventyr med. Men en dag er ikke disse vennene nok lenger. På jakt etter en tennisball innleder han en utflukt som fører til en ny venn med en rekke gode egenskaper de gamle vennene ikke har.

Foto: Mál og menningTeksten i boka er enkel og ordknapp, men svært åpen for fortolkning, og bildene spiller en nøkkelrolle: de er bearbeidet med spesiell omtanke og er innholdsrike og fulle av liv og mystikk. Ólívers reise fra ensomhet til vennskap, fra bymiljø til landsbygd, er like sjelelig som fysisk. Dette framheves med fargesetting og blyantstrek, og sammen danner teksten, tegningene og fargene en helhet og en fascinerende fortelling.

Bokas hovedtema er individets stilling i verden, ensomheten, kreativiteten og lykken, og den er tilegnet «alle som er litt spesielle». Dette er Birgitta Sifs første bok. Billedkunstneren Birgitta Sif er islandsk, men bosatt i Storbritannia. På det siste oppslaget er ordet «slutt» strøket over, og under står det i stedet «begynnelse». Vi kan altså regne med at Ólíver skal ut på flere eventyr.

 

 

Anmeldelse på barnebokkritikk.no

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

Felles nordisk fjernsynsoverføring

 

 

Relaterte innlegg