Ny sakprosa til nye lesere

Sophie Elise Isachsen, Guri Fjeldberg, Erik Møller Solheim og Jørgen Moltubak i Målstova ved Nasjonalbiblioteket, foto: Niklas R. Lello
Sophie Elise Isachsen, Guri Fjeldberg, Erik Møller Solheim og Jørgen Moltubak i Målstova ved Nasjonalbiblioteket, foto: Niklas R. Lello

Ved lansering av siste utgave av tidsskriftet Prosa titulert Til ungdommen, inviterte Prosa og Foreningen !les til et formiddagsseminar om sakprosa for unge lesere på Nasjonalbiblioteket 12. september.

– Din selvbiografi, Elsk meg (Cappelen Damm 2019), er sakprosa mens bloggen din fremstår som fiksjon.
Sitatet er omtrentlig gjengitt fra hukommelsen. Utspillet var rettet til blogger Sophie Elise Isachsen fra kritiker Guri Fjeldberg under en panelsamtale med Isachsen og hennes redaktør Erik Møller Solheim under Jørgen Moltubaks ledelse. Selv om samtalen gikk flere runder i å bekrefte at Isachsen faktisk kunne skrive, og at bøkene hennes er bedre enn de verste bloggerbøkene på markedet, ble det en ganske interessant samtale om forskjellene mellom å skrive en blogg og bok. Bloggen til Sophie Elise Isachsen inneholder en god del reklame og selvpromotering, og klikkevennlige innlegg fra en mer eller mindre mediert hverdag. I bøkene, derimot er Isachsen mer personlig, og deler mye av tankene og følelseslivet bak rollen som kjendisblogger, panelet bemerker hvordan hun tross popularitet fremstår som nokså alene og sårbar i bokteksten. Slikt resonnerer for unge lesere.

Litteraturformidling på Youtube

Det har blitt sagt at det å formidle litteratur til unge gjennom TV-/video er en vanskelig øvelse, og at vi ikke har vært bortskjemte med gode litteraturprogrammer for unge i fjernsynet. Det er derfor interessant når samtaleleder Moltubak denne tordagsformiddagen trekker frem et YouTube-innslag der Sophie Elise Isachsen kommer med en rekke bokanbefalinger. Isachsen selv påpeker at dette er et av de minst sette YouTube-klippene hennes, med bare tjuefem tusen visninger. I innslaget anbefaler hun en rekke titler i flere kategorier av forfattere som Nina Lykke, Erlend Loe, Charles Bukowski og Jonathan Safran Foer.

Sakprosa for jenter

Jenteloven, bokomslag
Jenteloven, omslag: Gyldendal

I lanseringens andre panelsamtale var forlagsredaktørene Nina Méd fra Gyldendal og Therese Tungen fra Samlaget invitert til å snakke med Hilde Slåtto fra Foreningen !les. Samlaget har hatt suksess med serien Norsk røyndom, der de har invitert utvalgte unge forfattere til å skrive tekster om tema som er vesentlige i samtiden. Bøkene er korte essaybøker skrevet med et personlig utgangspunkt, bøkene er enkelt innbundet og som selges til en rimelig pris. «Ingen spotlakk» bemerker Tungen i det hun løfter frem et av de fargerike omslagene. Blant forfatternes fem kvinner og to menn løftet panelet frem Bjørn Hatterud, Camara Lundestad Joof og Sumaya Jirde Ali.

Gyldendal har på sin side arbeidet med omfattende samarbeid som antologien Mensen (2016), Skamløs (2017) og Sofie Frøysaa og Urikke Falchs Jenteloven (2018). Det ble påpekt at dette er bøker myntet på jenter, ikke minst hva gjelder omslag og utseende, og selv om Jenteloven innholdsmessig burde være interessant, og viktig, for mange gutter, så er det mulig at fremtoningen har svak appell på denne målgruppen.

Therese Tungen og Mina Méd i samtale med Hilde Slåtto
Therese Tungen og Mina Méd i samtale med Hilde Slåtto, foto: Niklas R. Lello

Til ungdommen

I siste utgave av tidsskriftet Prosa har Guri Fjeldberg skrevet en tekst om tenåringers sakprosaforbruk gjennom memoirbøkene, der hun også trekker frem kjønnsperspektivet, Steffen R. M. Sørum, leder for forfatterutdanningen her på instituttet har bidratt med en tekst om å skrive lettlest sakprosa for barn og instituttets direktør, Kristin Ørjasæter, svarer i en enquete. Dette i tillegg til en rekke andre tekster om sakprosa for ungdom.