Et visuelt bokår – her er vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

For bokåret 2015 var til sammen 27 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere nominert innenfor syv priskategorier: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen. Priser for til sammen 310 000 kroner gikk til 10 forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen delte 4. mars 2016 ut Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2015. Juryen nedsatt av Norsk barnebokinstitutt kommenterer bokåret slik:

«Det er det sterke visuelle innslaget som preger bokåret 2015. I flere romaner spiller tekst og bilde på lag, fortellinger hvor tekstene ikke kunne ha vært utgitt uten illustrasjonene og omvendt. Historiske fortellinger fortalt i bildebokform, og tradisjonelt faglitterært innhold som biografier og industrihistorie utgitt både som bildebok og som tegneserie. Dette gir spennende, nyskapende og kunstneriske bøker som er med på å flytte grenser. Når det gjelder innhold er ellers 2015 året hvor de introverte får en stemme, gjerne med et humoristisk skråblikk på livet. Flere og flere bøker er rett og slett morsomme. Og hva mer kan vi egentlig ønske oss?»

KUD
Prisvinnerne: Inga H. Sætre, Stian Hole, Jenny Jordahl, Marta Breen, Madeleine Schultz, Bo Gaustad, Alice Lima de Faria, Hilde Stubhaug, Øystein Runde, Knut André Solberg og statssekretær Bård Folke Fredriksen. Foto: NBI

 

Pressemelding

Juryleders tale

 

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdelingsarrangement.
Om Kulturdepartementets priser

 

 

 

 

 

 

 

 

For spørsmål kontakt:
Juryleder Anne Kristin Lande
forskningsbibliotekar, Nasjonalbiblioteket, Oslo
mobil: 926 67 626

annekristin.lande@nb.no

Direktør Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt
mobil: 416 82 158
kristin.orjasater@barnebokinstituttet.no

Pressekontakt Birgitte Eek, Norsk barnebokinstitutt
mobil: 415 00 622
birgitte.eek@barnebokinstituttet.no

Musikalsk innslag under prisutdelingen var ved Arvvas.

 

Prisvinnerne for bokåret 2015 med juryens begrunnelser

LITTERATURPRISEN

Fyrvokterne
Inga sætre

Inga H. Sætre

Fyrvokterne

Cappelen Damm

Litteraturprisen går til Inga H. Sætre for Fyrvokterne. Her i dette originale universet møter vi fyrvokterdøtrene Sølvi og Astrid som bor alene sammen med sauen Bææ på Allting-ø. De er såre fornøyde med livet der verden utenfor øya kun viser seg i det havet skyller i land; enten det nå er hermetikkbokser uten etikett, et dukkehus, eller en skinnveske full av 1000-lapper. Helt til det en dag banker på døra…

Inga H. Sætre har skrevet og illustrert en magisk, lekende og klok bok. Humor, fantasi, litt tristesse og mye livsvisdom kommer til uttrykk i tekst og bilder. En hemmelighetsfull roman, hvor magien ligger i blandingen av slapstickhumor og pussige innfall, og en undertekst som maner til måtehold, tilstedeværelse og kjærlighet til naturen og de nære ting. Sætre sprenger grensene for de kategoriene juryen vanligvis opererer med. Dette er en visuell roman, et skattekart i tekst og bilder der leseren kan bli med på en skattejakt der underlige ord, rare vendinger og lekende dramatikk beriker den som leter.

BILDEBOKPRISEN

Morkels alfabet
Hole

Stian Hole

Morkels alfabet

Cappelen Damm

Bildebokprisen går til Stian Hole for Morkels alfabet, som er en oppfølger til Annas himmel fra 2013, men som også står godt på egne ben, og som godt kan leses som en frittstående fortelling. Anna er nå blitt nesten tenåring, og i denne boka, som utforsker det fantastiske, såre og udefinerbare landskapet mellom det å være barn og det å være voksen, ser vi at hun har kommet videre i livet. Forsatsen slår an en dempet tone; et grafisk sort/hvitt skoglandskap om vinteren, gylne skygger og fotspor i våt snø bærer bud om lysere tider. Det samme landskapet avslutter fortellingen, nå et grønnsvær ispedd forglemmegei og nyperoser. I sidene mellom brettes det ut en inderlig og eksistensiell fortelling om vennskap og undring med henvisninger til detaljer fra Holes tidligere bøker. Nå handler det om Morkel som legger ut mystiske lapper som spor. Anna leser lappene, og finner etter hvert også gutten som gjemmer seg i skogen og samler på ord. I Holes sømløse collager gir pekere til annen kunst og litteratur nye opplevelser underveis for store og små. Samtidig evner forfatteren å la historien om en ensom gutt, omsorgssvikt og et vennskap som tangerer voksen kjærlighet, skinne gjennom bildebokas visuelle landskap.

 

FAGBOKPRISEN

Marta Breen, Jenny Jordahl og Madeleine Schultz

F-ordet. 155 grunner til å være feminist

Forlaget Manifest

 

Fagbokprisen blir delt mellom Marta Breen, Jenny Jordahl og Madeleine Schultz for boka F-ordet. 155 grunner til å være feminist. Denne faktaboka er forfriskende og original både i framstilling og i uttrykk. Det er en håndbok for nye, unge feminister – og for alle de som lurer på hva feminisme egentlig er. Boka er gjennomillustrert og benytter seg av ulike teksttyper og virkemidler tilpasset stoffet. Utvalget varierer fra lister som for eksempel «10 ting dine meningsmotstandere kommer til å si – og hva du kan svare», til personlige beretninger, klipp fra aviser, nyheter, fra googlesøk og tegneserier. Alle eksemplene er dagsaktuelle og gjenkjennelige, og viser hvordan kjønn blir behandlet ulikt i hverdagen. Den fristende innpakningen og det tydelige budskapet binder sammen de ulike teksttypene til en helhetlig utgivelse, der de yngste leserne har noe å strekke seg etter og vokse inn i, og der de eldste får en inngang til videre lesing. Tekstene er presentert med humor, alvor og varme, til ettertanke og diskusjon.

 

 DEBUTANTPRISEN

Det var ikke jeg

Lima de Faria

Alice Lima de Faria

Det var ikke jeg! sa Robinhund

Cappelen Damm

Debutantprisen går til Alice Lima de Faria for Det var ikke jeg! sa Robinhund. Her debuterer Alice Lima de Faria som forfatter. Hun har tidligere markert seg som en spennende illustratør. Robinhund har en kjempesnill storebror. I barnehagen må Robinhund være uten sitt store idol, og det er ikke så greit. Det skjer masse dumme ting i barnehagen, og Robinhund får skylda. Hvordan håndterer man sånt som er vanskelig, når ting bare blir som de blir? Alice Lima de Faria ivaretar barneperspektivet på en ypperlig måte, og det er lett å kjenne seg igjen i både karakterene og situasjonene. Hun har laget en bildebok som forsvarer gutten som «det blir litt mye av», og hun gjør det elegant og uten å moralisere. Illustrasjonene er lekne og uttrykksfulle, og fargebruken er gjennomtenkt og innbydende. Kontraster mellom det blå-grønne og det rød-rosa forsterker opplevelsen av Robinhunds temperament og følelser. Tekst og bilde kommuniserer godt, og sammen tilfører de personlighet og liv til karakterene. Dette er en helstøpt bildebok.

 

 

 

ILLUSTRASJONSPRISEN

Kattejenta
Bo-Gaustad

Bo Gaustad

for illustrasjonene til Veronika Erstads Kattejenta

Cappelen Damm

Illustrasjonsprisen går til Bo Gaustad for illustrasjonene til Veronika Erstads Kattejenta. Hun gir ekstra liv og innhold til fortellingen om den spesielle kattejenta Ruth. Ikke at Ruth likner en katt, men hun er en person som identifiserer seg med en katts stolte og selvstendige holdning til livet. Illustrasjonene er sjarmerende, varme og fulle av humor. Samtidig er de med på å underbygge de litt vanskelige motsetningene i Ruths vesen. I dette tilsynelatende enkle universet spiller illustrasjonene på lag med historien. Gaustad løfter fortellingen til noe helt utenom det vanlige med sin sterke og karakteristiske skisseaktige strek, og ikke minst ved fargebruk som står i stil til de mange og varierte stemningene i boka. Bildene er fulle av bevegelse, men også av ro. Man får en sterk fornemmelse av at Bo Gaustad er på Ruths parti når tilværelsen blir for komplisert.

 

 

TEGNESERIEPRISEN

Øystein Runde og Knut André Solberg (ill.)

Futen

Gyldendal

 

Tegneserieprisen går til Øystein Runde, forfatter, og Knut André Solberg, illustratør, for Futen. Her er de to tilbake med en ny bok om Futen. Futen jobber som skatteinnkrever i en verden som befinner seg i krysningspunktet mellom norske folkeeventyr og amerikanske superheltstriper. Og det blir det stor humor av. Boka består av to historier, og i begge drar Futen ut for å skattlegge sine medborgere. På vegen blir det både gladvold og snertne replikkvekslinger. Her er mange elegante spark til nåtidige og virkelighetsnære konstruksjoner som byråkrati og norsk arbeidsliv. Det har blitt et episk overskuddsprosjekt hvor Solberg og Runde slipper galskapen løs. Og vi lar oss mer enn gjerne underholde. Tegningene er dyktig utført i svart hvitt, og bokens design er intet mindre enn lekker.

 

 OVERSETTERPRISEN

Gresshoppejungel
Hilde Stubhaug

Hilde Stubhaug

Gresshoppejungel

Aschehoug

Oversetterprisen går til Hilde Stubhaug for oversettelsen fra amerikansk-engelsk av Andrew Smiths Gresshoppejungel. Her har hennes oversettelse bevart den opprinnelige stemningen og følelsen som finnes i originalen. Varmen steker, sommerdagene er lange – og gutten Austin har uendelige mengder med fritid. Den søvnige byen Ealing har ikke mye å tilby verken ham, kjæresten Shann eller kompisen Bobby, som er forelsket i ham. Men Austin tar ting som det kommer – og han har en herlig tilbakelent, tørrvittig og kul måte å fortelle på: Her er digresjoner og utsettelser, filosofiske standpunkt og fengende one-linere. Stubhaug opprettholder det språklige tempoet i den innholdsmettede handlingen. Verken livet og sommeren blir den samme etter at et glass inneholdende peststamme 412E knuser og fører til at kjempestore gresshopper begynner å spise av Ealings intetanende befolkning. Gresshoppejungel er realistisk og fantastisk, morsom og dystopisk, uvanlig og veldig vanlig på samme tid.