Hopp til innholdet

Ny nettside lærer barnehagelærere å likestillingsteste bildebøker

Nettsiden www.genustest.no ble offisielt lansert torsdag 29. oktober kl. 12.00 på Høgskolen i Oslo og Akershus.  Siden er utviklet av Reform – ressurssenter for menn på oppdrag av Nordisk ministerråd og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Barnehagelærere og studenter i de ulike nordiske landene har vært med på å utvikle siden, som er et verktøy for hvordan de kan arbeide med likestilling, språk og litteratur i barnehagen.

Barneforskeren

En ny nordisk nettside skal gjøre det mulig å analysere hvilket kjønnsinnhold det er i bildebøkene som barna våre leser. Foto: www.genustest.no/Reform – ressurssenter for menn

– Alle kjenner til Pippi, Albert Åberg, Gummi-Tarzan og Mummitrollet som karakterer som gir motstand til tradisjonelle kjønnsroller. Langt færre vet om forfattere som har fulgt opp dette likestillingsmessige pionérarbeidet i etterkant, sier seniorrådgiver Ole B. Nordfjell ved Reform – ressurssenter for menn. Nordfjell har hatt hovedansvaret for utvikling av nettsiden. Han legger ikke skjul på et ønske om at nye generasjoner av barn skal oppleve at bildebøkene både skal være god litteratur og være gode på likestilling.
– Da må de som skal jobbe i barnehagene lære å skille skitt fra kanel, utfyller Eivind Karlsson fra Høgskolen i Oslo og Akershus, som sammen med sine studenter har vært samarbeidspartner i prosjektet.

Hvorfor er det så få fortellinger med dyr med kvinnekjønn? Bør barnebøker vise samkjønnet kjærlighet? Leser jenter og gutter bildebøker forskjellig? I dag er det mange bøker som stryker i likestilling, ved at de rangerer barn etter kjønn, hudfarge og utseende. Særlig kommersielle bildebøker preges av tenkningen om at rosa er for jenter, lyseblått for gutter. Det krever kunnskap å gjøre seg opp en selvstendig mening om kjønn i bildebøker. På nettsiden kan hvem som helst teste bildebøker, og fordype seg i hvordan bildebøker både kan bekrefte og utfordre tradisjonelle kjønnsnormer.

Fakta om nettsiden
• Nettsiden www.genustest.no er utviklet på oppdrag av Nordisk Ministerråd av Reform, som er Norges nasjonale ressurs- og kunnskapssenter om menn. Sosiolog Ole Nordfjell har skrevet tekstene under faglig veiledning av litteraturforsker Mia Österlund ved Åbo Akademi i Finland.
• Siden er utviklet i samarbeid med studenter og barnehagelærere i de ulike nordiske landene. Det er gjennomført verksteder hvor eget lands bildebøker er blitt analysert. I dette arbeidet har Høgskolen i Akureyri (Island), Profesjonshøgskolen UC Sjælland (Danmark), Universitetet i Uleåborg (Finland), Gävle kommune (Sverige) og Høgskolen i Oslo Akershus og vært involvert.
• Siden er laget for å kunne tas i bruk av alle relevante miljøer i Norden.
• Siden finnes også på www.gendertest.no (engelsk).

Ressurssidene inneholder:
• Grundige bakgrunnstekster om likestilling i bildebøker og litteratur
• En likestillingstest for billedbøkers form og innhold
• Eksempler på bildebøker fra alle de nordiske landene
• Tips om hvordan jobbe med likestilling ved bruk av litteratur i barnehagen og i utdanningene
• Verktøy for å kartlegge mangfoldet i barnehagens bokhylle

Kontaktinformasjon
Spørsmål om nettsiden og arrangementet kan rettes til Reform – ressurssenter for menn på epostadressen post@reform.no eller telefon +47 22 34 09 50.

Relaterte innlegg

Stikkord: