Hopp til innholdet

Alf Kvasbø 1928-2014

Foto: GyldendalForfatteren Alf Kvasbø døde 7. januar, 85 år gammel. Han var født i Vadsø i 1928, var utdannet lærer og spesialpedagog, bosatt på Kongsvinger. I 1962 debuterte han som barnebokforfatter på Gyldendal. Han utga fram til 2004 i alt 26 bøker.

Alf Kvasbøs forfatterskap er omfattende og betydningsfullt. Forfatteren skrev i en barnelitterær brytningstid. Han debuterte med en frisk spenningsbok fra Finmarkskysten. I 1963 kom Måsen, en roman for voksne med dramatisk stoff fra krigens siste fase sett gjennom en følsom unggutt. Dette var stoff fra Kvasbøs egen ungdomstid i Finnmark som skulle gi klangbunn til forfatterskapet. Romanen slo ikke an, og forfatteren erkjente at med hans egenart måtte han finne en annen litterær form, har han fortalt.

Ungdomsromanen ble hans sjanger. I En flaske i sneen fra 1966 er ungdom i søk etter identitet og kamp for integritet. Ytre handling er ikke så viktig som framstilling av en indre tilstand, en ungdommelig livsfølelse, særlig for unge menn. Mer enn å gi svar, som ungdomslitteraturen tradisjonelt skulle, formulerer Kvasbø de unges spørsmål. Her er han eksponent for en ny skrivemåte. Og fra 1966 ble han en suksess på den barnelitterære banen, en vinner ved departementets prisutdelinger. I en tiårsperiode vant han i alt sju priser. Like bemerkelsesverdig er likevel den trilogien, som ikke fikk noen priser, Springflo, Verk og Besøkstid fra 1978-81. Her er forfatteren mer nærgående kritisk til en stivnet voksenverden.

Kvasbø var kompromissløs i jakten på litterære uttrykk for ung livsfølelse. Her går det en linje til en av neste generasjons fremste barnebokforfattere, Tormod Haugen. De som hadde gleden av personlig kontakt med Alf Kvasbø fra tilbake på 1970-tallet, husker ham som en vennlig, sårbar, men intens og litterært engasjert samtalepartner.

Karin Beate Vold

Nekrologen har tidligere stått på trykk i Aftenposten.
Les også
NBIs utdanningsleder Dag Larsens barnebokminne om Alf Kvasbø

Alf Kvasbø – Wikipedia

 

 

Relaterte innlegg