Hopp til innholdet

Barnebokkritikk fyller 10 år!

Behovet for en grundig og reflektert kritikk av barne- og ungdomsbøker er like stort i dag som for ti år siden da barnebokkritikk.no ble opprettet. Det å ha et eget nettsted med rom for faglig dybde og diskusjon løfter både barnelitteraturens status og feltet som sådan.

Foto: NBIPå ti år har det heldigvis skjedd en hel del på barnelitteraturfeltet, men behovet for mer spalteplass er der fortsatt. Det var dette som lå til grunn da Barnebokkritikk ble startet som et prosjekt av Inger Østenstad i 2002, med første publisering i januar 2003.

Den 10/10 ble dette bli markert med en online feiring på barnebokkritikk.no.

Redaktør Nina Aalstad  spurte de tidligere redaktørene for Barnebokkritikk.no, samt en håndfull forfattere og illustratører om hva de mener om utviklinga på feltet, og hva som er det viktigste framover for å skape enda bedre barnelitteratur. Flere markante personligheter innenfor litteratur- og kritikkbransjen har vært innom i redaktørrollen, og de har ulike meninger om hva som har vært den viktigste utviklinga siden starten i 2003. Her får vi innspill fra blant andre: Guri Fjeldberg, Nina Méd, Endre Lund Eriksen, Svein Nyhus, Ingunn Aamodt og Kristin Ørjasæter.

Foto: Morguefiles free photoIldsjel, tidligere redaktør og Barnebokkritikks opphavskvinne, Inger Østenstad, har også skrevet en kommentar i anledning jubileet, med en kort sammenfatning av prosjektets historie og bakgrunn. Det var ikke mye spalteplass til barne- og ungdomslitteratur i avisene i 2003.

«Det vanlige i avisredaksjonene – store som små – var ellers en dugnad oppunder jul hvor kulturjournalistene med barn hjemme delte en passe bunke barne- og ungdomsbøker mellom seg og skrev noen velvillige snutter. Og så kunne jula ringes inn.»

– Inger Østenstad

 

» I framtida trenger vi både gode bestselgerbøker som Doktor Proktor av Jo Nesbø som kan vise verden at barnelitteratur kan være viktig rent økonomisk, OG smale, rare barnebøker som har få, men svært dedikerte lesere. »

– Endre Lund

Norsk barnebokinstitutt gratulerer!

Kilde: barnebokkritikk.no

 

Relaterte innlegg