Hopp til innholdet

Cinekid for professionals

Hvert år arrangeres barnefilm, tv- og mediefestivalen Cinekid i Amsterdam. I tillegg til at dette er et fantastisk og fargesprakende møte med nye filmer og nye medier for nederlandske barn og familier, retter en viktig del av programmet seg mot et internasjonalt, profesjonelt publikum. Jeg var invitert til å være med på et manusutviklingskurs, og som en ekstrabonus fikk jeg også adgang til onsdagens konferanse. I år var overskriften «The future is now». Hva tenker filmfolk og spillskapere om historiefortelling i 2015?

Cinekid

Foto: www.cinekid.nl

Forfattere er i utgangspunktet skapere av lineære historier. Det er du som forfatter som bestemmer hvor leseren skal begynne, hvilken vei hun skal gå, og på hvilket tidspunkt historien er ferdig fortalt. Slik fungerer også filmmediet. Og både boka og filmen står sterkt som medier også i 2015. Faktisk snakket man fra scenen om «a return of the paperbook.» Papirboka har fortsatt åpenbare fordeler en app eller ebok ikke har.

Men i dag møter våre unger også andre historier. Historier der de selv er medskapere. For åpningsforeleser Gary Pope fra Kids Industries var det ikke teknologien i seg selv som var interessant – men mulighetene nye teknologiske plattformer gir barnepublikummet. De beste spillene og de beste appene begrenser ikke fantasien. Tvert i mot – de blir springbrett inn i nye, åpnere rom. I de beste spillene blir barna selv forfattere. De beste appene er sandkasser og åpner for open-ended play, åpen lek, der bare fantasien setter grenser. For meg var dette interessante perspektiver på historiefortelling. For hvor går egentlig grensen mellom min fiksjon og barnas lek?

Du kan lese mer om konferansen på Cinekids eget nettsted:
www.cinekid.nl

 

Relaterte innlegg