Hopp til innholdet

En nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur?

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er på tide med en pris for å synliggjøre den nordiske barne- og ungdomslitteraturen. – Vi har fantastisk mange gode barne- og ungdomsbokforfattere i hele Norden. Det er vi kjent for internasjonalt. Med en egen pris fremmer vi dette og setter fokus på det ikke bare i en nordisk men i en internasjonal sammenheng, sier Huitfeldt til NRK.

 

Foto: Wenche Nybo/KUD

Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker i NRK, er svært positiv til at Anniken Huitfeldt nå går inn for en nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur:

«Flere bibliotekarer og forskere har sett det som et problem at foreldre følger for dårlig med i den nye barnelitteraturen. Det er lett å gi barna bøker vi selv likte da vi var små, enten det dreier seg om Anne-Cath. Vestly, Thorbjørn Egner eller Alf Prøysen. En Nordisk Råds barnebokpris vil hvert år fokusere på det ypperste av ny, nordisk litteratur for barn og unge – og bli en pekepinn til voksne som vil forsøke å følge med,» skriver hun på Bokbloggen til NRK, og understreker betydningen av å bli kjent med den nye barne- og ungdomslitteraturen både i Norge og de andre nordiske landene.

Om prisen blir en ny pris opprettet av Nordisk Ministerråd eller blir en barnelitterær versjon av den nåværende Nordisk Råds litteraturpris gjenstår å se.

«Jeg synes ikke at beløpet er så viktig, men at prisen for barne- og ungdomsbøker blir likeverdig og får samme prestisje som voksenbokprisen. Da kan vi også håpe på at nordiske bøker for de viktigste leserne, barn og ungdom, får den oppmerksomheten de fortjener», skriver leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere Bjørn Ingvaldsen i et innlegg på organisasjonens hjemmesider denne uken.

Ingvaldsen overtok stafettpinnen for en Nordisk Råds Pris for barne- og ungdomslitteratur av tidligere NBU-leder Sverre Henmo, og skrev kronikken Gi oss en barnebokpris i Dagbladet i vår sammen med nestleder Hilde Hagerup. Den førte til at snøballen virkelig begynte å rulle. De nordiske kulturministrene har allerede stilt seg positive til ideen ifølge NRK.

Foto: Microsoft Office Online

I motsetning til Bjørn Ingvaldsen mener Anne Cathrine Straume at pengebeløpets størrelse blir svært viktig: «Jeg mener at statuttene må endres slik at Nordisk Råds litteraturpris heretter deles ut i to kategorier:

«Skjønnlitteratur for voksne og skjønnlitteratur for barn (her må både bildebøker og ungdomsbøker med). Og for å vise at barnelitteraturen tas på alvor, bør premien være helt på høyde med den for voksenbøker. 350 000 blanke kroner.»

Anniken Huitfeldt tar med seg forslaget om å opprette en nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur til det nordiske ministermøtet i København i begynnelsen av november.
NBI følger saken videre.

Foto: Microsoft Office Online

 

@NBI Publisert 22.9 2011

Relaterte innlegg