På 1980-90-tallet ble faglitteraturen for barn dominert av internasjonale bokserier. Det engelske forlaget Dorling Kindersely hadde et spesielt gjennomslag med titler som favnet dinosaurer, universet, verden og universell kunnskap.
I 1996 ble innkjøpsordningen for faglitteratur for barn og ungdom opprettet, med innkjøp av 25 titler årlig. I 2001 ble det til sammen gitt ut 226 nye faglitterære titler for barn og unge, hvorav 63 norske. I 2009 var utgivelsesantallet økt til 243 titler, hvorav 81 norske.
Naturfag dominerer blant de norske titlene, med prisbelønte forfattere som Øivind Berg, Kirsti Blom og Erna Osland. Biografier er en god nummer to. Det gis ut en rekke enkeltstående biografier, men et par dominerende serier har satt tonen for hvordan man skriver om kjente personer. I 1960 ble leseren invitert til å identifisere seg med den biograferte. 50 år senere er det gjerne fortelleren som identifiserer seg med sin hovedperson, mens leseren får anledning til å bivåne det hele.
Noen norske fagbokforfattere og faktaserier
Historien om-serien
I 1960 begynte Forlagshuset med en oversatt biografi-serie kalt ”Historien om…”. De biografiske romanene var historisk korrekte, men sterkt forenklede.
Fortellingene lot barneleseren bli kjent med hovedpersonenes drømmer, tanker og følelser, og de mange utfordringene de hadde hatt å kjempe med opp gjennom oppveksten før de lyktes og ble ’store’ menn og kvinner.
Ikon-serien
I 2008 inviterte Gyldendal flere hundre ungdommer til å stemme på sitt ikon, deretter bad de en rekke forfattere som hadde et personlig forhold til ikonene om å skrive deres biografier.
IKON-serien er kjennetegnet av at fortellerstemmen blir holdt i 1.person, slik at leseren ikke bare blir kjent med den biograferte, men også med den som forteller om ikonet. Fortelleren er åpen med hensyn til sin egen begrensede viten om den biograferte personen, og like åpen om hva det er med ikonet som har så sterk fascinasjonskraft. I perioden 2008 – 2011 kom det ut 13 bøker i serien.
Vår gamle gudelære
Tor Åge Bringsværd ble tildelt Norsk kulturråds ærespris i 2010. Litt av begrunnelsen var at han, i tillegg til voksenlitteratur, har skrevet mer enn 60 barnebøker.
I perioden 1985 – 1995 gav han ut 13 bildebøker med emner fra norrøn mytologi i serien Vår gamle gudelære, og i 1997 – 2003 kom det 6 titler med emner for religioner og mytologier fra andre verdensdeler. Mytologi-bøkene til Bringsværd gir barn og unge en innføring i ulike kulturers myter og fabler, men de er også en katalog over norsk visuell samtidskunst. Alle bøkene kom til i samarbeid med ulike illustratører.
Naturfagserier
Øivind Berg ble i 2002 tildelt kultur- og kirkedepartementets spesialpris for sine samlede naturbøker for barn. Det som kjennetegner bøkene hans er at han lærer barn og voksne hvordan de kan oppdage naturen sammen, med serier som Barnas bok om…, Lek og lær…, Se på fugler… og Barnas store…
Kirsti Blom startet som skjønnlitterær forfatter, men opplevelsen av Svalbard gjorde henne til fagbokforfatter for barn. Sammen med forskjellige fotografer har hun fra 2003 til 2011 gitt ut en serie på 7 fotografiske bildebøker om arktisk klima, fugle- og dyreliv.
Erna Osland har skrevet 32 bøker for barn og unge, både skjønnlitterære og faglitterære, og har fått mange priser. I 2005 fikk hun kulturdepartementets fagbokpris for Skarpe tenner, som inngår i en serie på tre dyrebøker. Det som karakteriseres denne serien er at den har et tematisk fokus, derfor blir likheten det bærende element når det handler om de forskjellige dyrene, og forbindelsen mellom menneske og dyr blir også åpenbar.
I 2010 inngikk Norges forskningsråd et samarbeid med Mangschou forlag. Det har resultert i en fagbokserie om forskning og vitenskap, som har høstet mange lovord fra anmelderne.
Den første boka i serien, Dagny Holms Nysgjerrig på edderkopper, ble belønnet med Kulturdepartementets fagbokpris.