Hopp til innholdet

Hva har Twilight til felles med Anne fra Bjørkely?

Fra 1908 – 1921 skrev Lucy Maud Montgomery seks bøker om fosterbarnet Anne, som reddes fra barnearbeid når hun kommer til Bjørkely. Anne er rødhåret, foreldreløs, fantasirik og full av pågangsmot. Hun møter mye motstand, men hun lar seg ikke knekke. Hun blir lærerinne, student, hustru og mor. Til slutt viker hun plassen som hovedperson i Anne-serien til fordel for sine egne døtre. Hele serien er oversatt til norsk, men alle oversettelsene, bortsett fra én, er sterkt forkortet.

Handlingen er lagt til St. Edwards øy i Canada i perioden fra ca. 1860 til 1918. Kvinnenes livsvilkår står i sentrum: Montgomery setter fokus på utdanningsmulighetene, kjærlighetsidealet, og morsrollen og viser hvilket kvinneideal som råder på det tidspunkt da kvinner får stemmerett.

Utdanning, kjærlighet og morsrolle er like sentrale elementer i Twilight-serien, som kan leses i dialog med skrekkromantikkens kvinne- og kjærlighetsideal. Riktignok er Isabella Swann en jente av i dag, men utdanning velger hun bort, hennes elskede er vampyr og kjærlighetsidealet henter hun fra Emily Brontës roman Stormfulle høyder (1847). Der lærer hun at kjærlighet er å høre sammen, også etter døden. Bella velger å dø for kjærligheten, slik at hun kan leve evig som vampyr sammen med ham. Samtidig blir hun mor, og da får hun krefter til å ta opp kampen mot det onde.

Men hvorvidt Bella vil få et like langt liv som Anne, gjenstår å se.

 

Relaterte innlegg

Stikkord: