Hopp til innholdet

Intervju med Deborah Soria: om visuelle bøker

  • av

I forbindelse med et seminar om visuelle bøker på Norsk barnebokinstitutt intervjuet Alice Lima de Faria initiativtakeren til biblioteket i Lampedusa, Deborah Soria, for å høre mer om hennes arbeid med visuelle bøker

Det som har åpnet øynene våre for visuelle bøker de siste årene er IBBY Italias prosjekt Silent Books: from the world to Lampedusa and back, et initiativ, som startet i 2012, for å møte den store strømmen av flyktninger til Italia. IBBY Italia, etablerte en samling visuelle bøker på øya Lampedusa, en liten øy langt ute i Middelhavet, mellom Tunisia og Malta. Tanken bak prosjektet var at alle skulle ha mulighet til å lese bøker uavhengig av kulturell eller språklig bakgrunn. og at flyktninger er som deg og meg, de trenger også åndelig stimulering. Biblioteket er fortsatt i drift i dag og Ibby samler jevnlig inn nye visuelle bøker fra hele verden til samlingen.

Deborah Soria jobber for Ibby Italia, driver biblioteket og har sin egen bokhandel. Det var hun som kom på ideen om å lage et bibliotek med visuelle bøker for flyktninger og startet dette arbeidet. I forbindelse med seminaret om visuelle bøker, som vi hadde på Norsk barnebokinstitutt, kalte jeg henne til intervju. Hun har utdannelse som illustratør og har lang erfaring med visuelle bøker. Jeg ønsket blant annet å spørre henne om hvordan visuelle bøker kan hjelpe flyktninger og om hvilke visuelle virkemidler som er gode å bruke når man skal lage en visuelt dreven bok.

Digitalt intervju av Deborah Soria, fra Lampedusa.

Relaterte innlegg