Hopp til innholdet

Jakob Wegelius vant Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015

I Portugals havnekvarter blir en mann drept, og sjømannen Koskela blir anklaget for mordet. Maskinisten hans, gorillaen Sally Jones, er overbevist om at hennes venn er uskyldig anklaget, og begir seg ut på et svimlende eventyr over verdenshavene for å renvaske navnet hans.

Nordisk Råds jury skriver videre om boken:

Mördarens apa

Foto: Bonnier Carlsen

Mördarens apa er en uvanlig rik og saftig fortelling, med et driv og fortellerglede av det sjeldne slaget. Fortelleren er gorillaen Sally Jones selv, som skriver ned historien sin på en skrivemaskin. Miljøene skifter fra havner og sjømannsliv til en indisk maharajas hoff. Midt blant smugleraffærer og mordanklager, får leseren også sette til livs en god porsjon med tidlig 1900-tallshistorie, med fordypning i tidens tekniske nyvinninger. Men selv om dette svimlende eventyret på overflaten er mordgåte, handler det i grunnen om vennskap, ensomhet og fellesskap.

Er det en sjømannshistorie, en detektivhistorie eller en eventyrfortelling? Mördarens apa (”Morderens ape” på norsk) er alt dette, og mer til.

Til å være en bok å gi til tiåringer, er den sjeldent tykk, hvilket også medfører at leseren kan oppholde seg lenge, lenge i eventyret og la seg sluke av det. Og det gjør man gjerne. Fortellingen er, til tross for omfanget – den strekker seg over hele 618 sider – tett, intensiv og spennende. Jakob Wegelius har også krydret fremstillingen med detaljrike, tegnede portretter og vignetter i svart-hvitt. Hans måte å illustrere på er inspirert av det tidlige 1900-tallets bruksbilder, noe som også bidrar til følelsen av å befinne seg i en annen tid.

image_16_9_bigger

Fotograf: Lena Sjøberg

Jakob Wegelius er forfatter og illustratør. Han debuterte med den humoristiske barneboken Spionerna i Oreborg 1994 (Spionene i Åreborg, Cappelen Damm, 1996 – oversatt av Tor Fretheim) mens han gikk på Konstfack. Han har i all hovedsak skrevet barnelitteratur. Bøkene hans er oversatt til et titalls språk, og han har også mottatt en rekke priser, for eksempel Expressens Heffaklump (1999) og forlaget Bonnier Carlsens Maria Gripe-pris (2008).

Jakob Wegelius’ mest kjente verk er de to bøkene om gorillaen Sally Jones, for det er ikke bare én bok, men to. Mördarens apa er en frittstående fortsettelse på den tegnede romanen Legenden om Sally Jones (Legenden om Sally Jones, Cappelen Damm 2009 – oversatt av Jakhelin Cornelius). I den første boken følger vi Sally fra tiden som gorillaunge i en afrikansk regnskog, via det at hun blir tatt til fange av tjuvjegere og en tilværelse som etterlyst mestertyv i Istanbul, til livet som maskinist på en båt sammen med Koskela. Jakob Wegelius har lykkes med noe så uvanlig som å få den prestisjefylte Augustpriset for begge disse bøkene. I 2008 fikk han prisen for Legenden om Sally Jones og i 2014 for Mördarens apa.

Norsk barnebokinstitutt gratulerer!

 

Les også:

Vet du hvem som er nominert i år?

Ut av mørket, NRK 27.10.2015

Om Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

 

Relaterte innlegg