Hopp til innholdet

Klart for IRSCL-konferansen i Stockholm

IRSCL-konferansen er verdens største, internasjonale forskningskonferanse på barne- og ungdomsbokfeltet. International Research Society for Children’s Literature (IRSCL) er en internasjonal sammenslutning for forskere, og konferansen arrangeres hvert annet år.  I år er Malmø universitet, Stockholms universitet, Åbo akademi og Svenska barnboksinstitutet arrangører for de rundt 400 forskerne som forventes til Stockholm 14.-18. august.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for valget av konferansens tema Silence and Silencing in Children’s Literature.

Keynote speakers er Vanessa Joosen fra Universitetet i Antwerpen, Bob Davis fra Universitetet i Glasgow, Temi Odumosu fra Universitetet i Malmø, Boel Westin fra Universitetet i Stockholm og Andrea Mei-Ying Wu fra National Cheng Kung Universitetet i Taiwan.

I løpet av 5 dager skal det gjennomføres 422 presentasjoner av papers innenfor 129 temabolker som varierer fra barns rettigheter, flyktningeerfaringer, fantasy, bildebøker, digitale perspektiver, queer, animasjon, politikk, krig, dyr, multikulturalisme, økokritikk, mental helse og sensur, samt en rekke andre temaer.

Se det foreløpige programmet her

Fra Norsk barnebokinstitutt deltar direktør og forsker Kristin Ørjasæter under sesjonen Animal studies med paperet Witnessing on behalf of those who cannot speak for themselves, som tar utgangspunkt i Michael Morpurgos bok War Horse (1982), som handler om 1. verdenskrig sett gjennom blikket til en hest som deltar i krigen. Hesten Joey fungere som et talerør for både dyr og mennesker når han vitner om krigens redsler. Ørjasæters paper drøfter hvordan barnelitteratur beskriver det indre livet til hovedpersoner som ikke har en egen stemme, enten de er dyr, lekedyr eller mennesker som er for små til å ha en egen stemme, eller til å bli lyttet til.

I tillegg vil Ørjasæter lede et tilsvarende panel om animal studies, og delta i et tidsskriftpanel som redaktør for Barnelitterært forskningstidsskrift. De nordiske barnebokinstituttene er også medarrangører for en temakveld på barnekulturhuset Junibacken under konferansen.

Vi kommer tilbake med flere saker fra konferansen i august.

Her finner du praktisk informasjon om konferansen

 

Relaterte innlegg