Hopp til innholdet

Litteraturløft

Når kulturminister Trine Skei Grande åpner Nordisk barnebokkonferanse i Stavanger i februar er det foran en fullsatt sal med bibliotekarer, lærere, forfattere, illustratører, forlagsfolk, forskere og andre litteraturformidlere fra hele norden. Det gir et ekstra løft til en konferanse som ønsker å nå bredt ut, men ikke minst gir det et tydelig signal om at satsningen på barne- og ungdomslitteratur er høyt prioritert hos regjeringen, både når det gjelder spesifikke prosjekter knyttet til formidling og lesing, og som kunstart.

Denne høsten er en opptaktsfase til det som kan bli en av de mest spennende norske satsningene på litteratur og lesing noensinne. Regjeringen, NORLA, Nasjonalbiblioteket og NRK er noen av hovedaktørene bak et 2019 hvor Norge blir gjesteland under verdens største bokmesse i Frankfurt, med litteratur og kulturarrangementer i Tyskland gjennom hele året, i tillegg til den nasjonale satsningen Bokåret 2019.

For tiden ligger det utlyst en prosjektlederstilling hos NRK som vil bidra til at løftet for lesingen og litteraturen som er underveis vises fram på ulike medieplattformer, i kombinasjon med satsningen på bibliotek, bokmesse og leseprosjekter. Det er gledelig for et kunstfelt hvor formidlingspotensialet er nærmest ubegrenset.

Fra kulturministerens besøk hos Norsk barnebokinstitutt i juni. Foto: NBI/Niklas Lello.

Før sommeren besøkte kulturministeren og politisk ledelse både Norsk barnebokinstitutt (bildet) og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU). Et viktig arbeid for institusjonene og organisasjonene på feltet har vært å komme med innspill til den nye kulturmeldingen 
og å bidra inn i det som skal bli en egen barnekulturmelding som skal leveres Stortinget høsten 2020. Det er her grunnlaget for satsningen på litteratur i ulike formater og på ulike plattformer skal legges for mange år framover.

Men før det er det mer som skal skje. Nylig mottok Nina Aspen Bastianprisen for sin oversettelse fra svensk av Frida Nilssons barnebok «Ishavspirater». Boken har tidligere vært nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteratur, en pris som også har bidratt til økt satsning på oversettelse mellom de nordiske landene. Vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2018 offentliggjøres og mottar prisen på 350 000 danske kroner 30. oktober i Operaen i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon.

Satsning på lesing, formidling, kunnskapsutvikling og synliggjøring gir nye muligheter for å løfte barne- og ungdomslitteraturen ut på nye arenaer for barn og unge, kunstnere og formidlere, i dialog med andre kunstarter, aktører og på nye plattformer. Det er det viktigste arbeidet for fremtidens lesere.

 

 

 

 

Relaterte innlegg