Hopp til innholdet

Nominerte til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris

  • av

Vi gratulerer Inga H. Sætre, Fallteknikk, Aina Basso, Inn i elden, ogSigne Iversen og Sissel Horndal (ill), Mànugànda ja Heike med nominasjonene til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Foto: NBI – Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris ble opprettet i fjor etter et initiativ fra de nordiske kulturministrene. Et løft for barne- og ungdomslitteraturen var en av hovedprioriteringene under det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd i fjor. Med disse nominasjonene er det tatt et viktig skritt for å likestille barne- og ungdomslitteratur med all annen litteratur, sier kulturminister Hadia Tajik i en pressemelding.

Nominasjonene ble offentliggjort under Litteraturfestivalen på Lillehammer onsdag 29. mai.
Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris deles ut for første gang 30 oktober 2013 i Oslo med direkteoverføring på NRK 1.

Juryen består av 23 representanter fra ni land, og prisen er på 350 000 danske kroner. I Søndre Park på Lillehammer var det kommunikasjonssjefen i Nordisk Råd, Bodil Thingsby, som ledet programmet. Hun hadde bedt jurymedlem Jonas Bakken offenliggjøre de norske nominasjonene til slutt, for å øke spenningen blant publikum ytterligere.

Aller først innledet statssekretær Kjersti Stenseng om prosessen bak den nyetablerte prisen, og hun vektla særlig behovet for en likeverdig nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur. Etter at nominasjonene var offentliggjort fikk publikum komme med spørsmål under en panelsamtale mellom Kjersti Stenseng, Jonas Bakken og lederen for prisens administrasjon Sigurður Ólafsson, ledet av Bodil Thingsby.

De øvrige nominerte er:

Danmark:
Kim Fupz Aakeson og Eva Eriksson (ill), Søndag
Oscar K. og Dorthe Karrebæk (ill), Biblia Pauperum Nova.

Finland:
Seita Vourela og Jani Ikonen (ill), Karikko (Blindskãr)
Minna Lindeberg og Linda Bondestam (ill), Allan och Udo

Island:
Àslaug Jònsdòttir (ill), Kalle Güettler, Rakel Helmsdal, Skrimslaerjur (Monstergräl)
Birgitta Sif, Oliver

Sverige:
Sara Lundberg, Vita Streck och Öjvind
Jessica Schiefauer, Pojkarna

Færøyene:
Marjun Syderbø Kjelnæs, Skriva i sandin (Skriv i sanden)

Grønland:
Nuka K. Godtfredsen (ill) og Martin Appelt, Hermelinen

Åland:
Isela Vavle, Joels färger

Det samiske språkområdet:
Signe Iversen og Sissel Horndal (ill) Mànugànda ja Heike

Relaterte innlegg