Hopp til innholdet

Øyunn Krokann 1940-2013

Foto: GyldendalTidligere redaksjonssjef Øyunn Krokann døde 25. oktober, 73 år gammel. Øyunn har vært borte for sine venner en god stund på grunn av sykdom. Men budskapet om at hun nå er gått ut av tiden, var likevel vondt å få. For Øyunn var så levende. Varm smilende, raus. Slik vi husker henne og vil huske henne. En entusiast for sine venner. Og profesjonelt en entusiast for barneboka og alle dens utøvere, forfattere og bildekunstnere – og formidlere. 

Øyunn kom til barnebokfeltet fra bokhandelen. Og hun kom selv fra et litterært hjem. Hun kjente boka både som kunstprodukt og som vare da hun kom som ung forlagsredaktør til ærverdige og mannsdominerte Gyldendal på 1960-tallet. Der tok hun opp en seig kamp for forstand på og respekt for barneboka, og hun ble en foregangskvinne for den nye barnelitteraturen, som vokste fram tidlig på 1970-tallet.

At det var akkurat Øyunn som satt med barnebokansvaret i det ledende forlaget Gyldendal, mener vi var avgjørende for den rike utviklingen og statushevingen som skjedde i norsk barnelitteratur på denne tida. Så hadde hun da også fått noen av den nye barnelitteraturens mest banebrytende folk i sin stall, som for eksempel Tormod Haugen og Tor Åge Bringsværd. Med nye seriekonsept fikk hun fram spennende forfatterstemmer, også fra nabolandene.

Slik hun talte denne litteraturens sak på de viktige arenaene, slik hun framelsket og visste å verdsette arbeidet til forfatterne og illustratørene, og slik hun arbeidet for at de gode bøkene skulle nå fram til leserne, var hun et forbilde for den nye generasjonen som inntok de norske barnebokredaksjonene på 1970- og 80-tallet.

I dette miljøet skapte vennesæle, festglade Øyunn nettverk og vennskap for livet. Sjenerøst delte hun erfaringer og informasjon med nykommerne. Det var optimisme og blomstringstider, og nye skrivemåter nådde barna. Norsk barnelitteratur ble viktig utenfor landets grenser, og i det var Øyunn en sentral ambassadør. Også i byggingen av et norsk barnebokinstitutt var Øyunn begeistret og lojalt med gjennom en årrekke, blant annet som medlem av Barnebokinstituttets råd.

Øyunn Krokann har satt tydelige spor etter seg i denne delen av norsk kulturliv. Mange har mye å takke henne for. I den vonde sykdomstida viste hun imponerende mot og verdighet. Hun minnes med stor glede og i dyp ærbødighet.

Guri Vesaas og Karin Beate Vold

 

Relaterte innlegg