Hopp til innholdet

Synne Lea nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis for «Leo og Mei»

Synne Lea er nominert til Deutsche Jugenderliteraturpreis 2014, for den tyske oversettelsen av «Leo og Mei». Dette er Tysklands viktigste pris innen barnebokfeltet. Lea har vært student både ved NBIs forfatterutdanning og ved Fordypning i Scenetekst for barne- og ungdomsbokforfattere i regi av NBU, Dramatikkens hus og Norsk barnebokinstitutt. Vi gratulerer!

Fra Cappelen Damms pressemelding:

Stor tro på Leas barnebokforfatterskap
– Deutscher Jugendliteraturpreis er ansett for å være den viktigste og gjeveste prisen for barnelitteratur i Tyskland, så det er klart vi i Cappelen Damm er svært stolte og glade på Synne Leas vegne, sier hennes redaktør Geir Nummedal.
– Vi har svært stor tro på Leas barnebokforfatterskap,
som fortsatt er i startgropen. At hun i fjor fulgte opp Leo og Mei med den kritikerroste diktbildeboka «Nattevakt» som er illustrert av Stian Hole, vitner om et unikt forfatterskap under oppseiling.

Synne Lea er født i 1974, oppvokst i Oslo. Hun har gitt ut to diktsamlinger, Du har et sted å løpe inn (2010) og Alt er noe annet (2003).  I 2012 kom hennes første barne- og ungdomsroman, Leo og Mei, som fikk strålende mottakelse. Året etter lanserte Lea Nattevakt, en diktbok til barn illustrert av Stian Hole. Nattevakt ble både nominert til Brageprisen og Kritikerprisen. Leas barnebøker er solgt til oversettelse i land som USA, Danmark, Tsjekkia og Tyskland.

Deutscher Jugendliteraturpreis – hjemmeside (på tysk)

Deutscher Jugendliteraturpreis («Tysk pris for litteratur for unge»), fram til 1981 kalt Deutscher Jugendbuchpreis, er en tysk litteraturpris for fremragendebarne- og ungdomslitteratur. Den ble opprettet i Vest-Tyskland i 1956 av det som i dag er barne-, familie- og helsedepartementet (Bundesministerium für Jugend, Familie, und Gesundheit). Prisen omfatter tyskspråklige bøker, også oversatte, og kan gis til både forfattere og illustratører. Fra og med 1967 blir utmerkelsen utdelt innen de fire kategoriene barnebok, ungdomsbok, bildebok og faktabok, med vanligvis fem nominerte bøker i hver kategori. Det har også blitt utdelt spesialpriser for hele forfatterskap og for illustrasjonsinnsats i flere bøker.

Foto: Cappelen Damm/Yina Chan

Siden begynnelsen har over 2 500 bøker fått oppmerksomhet gjennom prisen og arrangementet, enten som utvalgte, nominerte eller prisvinnende. Deutscher Jugendliteraturpreis er den eneste litteraturprisen som blir betalt av den tyske staten. (Kilde: Wikipedia)

Om Leo og Mei

Hun får til alt i denne boka – anmeldelse i Dagbladet 16.04.12
Mer om Synne Lea:

Nominerte til Brageprisen 2013

Kom på Presentasjoner 2013

Sterke vårbøker: Nye forfattere fra NBI
I tillegg til Synne Lea er Jostein Gaarder nominert i klassen for Ungdomsjuryens pris med boken 2082 Noras Welt, eller som den heter på norsk: Anna. En fabel om klodens klima og miljø.

NBI gratulerer!

 

Norske vinnere av Deutscher Jugendliteraturpreis

1979: Tormod Haugen: Die Nachtvögel (Nattfuglene, barnebok)

1988: Marit Kaldhol: Abschied von Rune (Farvel, Rune, bildebok illustrert av Wenche Øyen)

1994: Jostein Gaarder: Sofies Welt (Sofies verden, ungdomsbok)

1996: Bjørn Sortland: Rot, Blau und ein bißchen Gelb (Rødt, blått og litt gult, faktabok illustrert av Lars Elling)

2007: Jon Fosse: Schwester (Søster, barnebok illustrert av Aljoscha Blau)

2010: Stian Hole: Garmans Sommer (Garmanns sommer, bildebok)

 

 

 

Relaterte innlegg