Hopp til innholdet

Tidligere forfatterstudent Cathrine Myhre Solbjør vant Cappelen Damms store romankonkurranse

Cathrine Myhre Solbjør, tidligere forfatterstudent ved NBIs forfatterutdanning har brukt det meste av fritiden de siste to årene på å skrive bok. Lite ante hun at hun snart skulle stikke av med selveste hovedpremien blant de 263 innsendte manusene til Cappelen Damms konkurranse om beste barneroman. Boka På rømmen i dusteland kommer ut høsten 2015, og forfatteren kan glede seg over ære, berømmelse og et solid innskudd på kontoen på 250 000 kroner.

For et år siden utlyste Cappelen Damm en stor skrivekonkurranse . Målet var å finne en fortelling for barn som kunne legge grunnlaget for livslang leseglede i følge pressemeldingen derfra.

Cathrine Myhre

Foto: Cappelen Damm

Den glade prisvinneren.

 

Hvordan fant du på å melde deg på en skrivekonkurranse?

– Det var faktisk Vera Micaelsen som tipset meg om den. Vi har gått sammen på NBIs forfatterutdanning og hun visste at hovedprosjektet mitt rettet seg mot den aldersgruppen forlaget ønsket manus til, 6-12 år..

Hvor lenge har du holdt på med manuset?

– Siden det var hovedprosjektet mitt ble det hele det siste året på forfatterutdanningen, og så ett år til etter det. Det jeg sendte inn var vel fjerde versjon, så jeg har holdt på en stund.

Du arbeider som skuespiller, regissør og dramatiker, og fikk også barn nummer fire midt under 2. året på utdanningen, når har du egentlig fått tid til å skrive?

– Jeg har skrevet med barnet sovende på armen, eller i vognen. Jeg har ikke sløst bort mye tid på rydding for å si det sånn.

Dette er både din debutroman og nå også en prisvinnende roman, hvordan kom du på historien?

– Den kom til meg under studiet og utviklet seg i takt med et hektisk liv. Jeg kan derfor si at det er mye fart i romanen. Det er en komedie med en litt trist undertone, i en slags Roald Dahl stil. Jeg er veldig glad for den hjelpen jeg har fått med å utvikle ideen på NBI. Jeg vil gjerne takke medstudentene mine og Dag Larsen for god støtte og innspill underveis!

Hva skjer fremover nå?

– Nå skal jeg finpusse på manuset og så skal vi finne en illustratør. Det blir bra!

Fra juryens uttalelse:
«Cathrine Myhre Solbjørs manus er ertende, fartsfylt og originalt. Det er høylydt, men samtidig tankefullt. Det fanger intensiteten i barnets opplevelser. Det peker nese til voksenverdenen, og viser ettertrykkelig at er det noen som virkelig gjør mye rart og barnslig, så er det voksne.» […] «Cathrine Myhre Solbjør stakk seg tidlig ut og ble kåret til vinneren av en enstemmig jury. Hun har skrevet en fortelling som er like uredd og sprelsk som dens hovedperson, Elina. Den står stødig i en nordisk tradisjon med handlekraftige jentehelter, samtidig som den går sin egen vei og beskriver en ny tid.»

Mer om vinneren:
Cathrine Myhre Solbjør (f.1971) kommer fra Asker, og er bosatt i Oslo med mann og fire barn. Hun er utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole 1993-96, og har studert og arbeidet med Commedia Dell´Arte og komediefaget i Italia. For tiden arbeider hun som skuespiller, regissør og dramatiker. Hun holder også kurs i teater for ungdom og i presentasjonsteknikk for voksne. 2011-2013 gikk hun på forfatterstudiet ved Norsk barnebokinstitutt.

Kilde: Cappelen Damm

Relaterte innlegg