Hopp til innholdet

Tidligere NBI- studenter delte Uprisen 2013

  • av

Foto: NBI Marianne Kaurin og Ellen Fjestad

Over 400 ungdommer har vært med i kåringen avUprisen – årets ungdomsbok. Torsdag 30. mai delte de seks juryklassene fra seks ungdomskoler ut prisen på Lillehammer: Den beste ungdomsboka fra 2012 er Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad og Nærmere høst av Marianne Kaurin. Begge er debutanter og tidligere studenter ved Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning.

– Vi ser det på som en ære å dele Uprisen, sier Kaurin og Fjestad.

Uprisen – årets ungdomsbok er i regi av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival Pegasus. Etter heftig debatt i over tre timer valgte ungdomsjuryen for første gang i prisens historie å dele den mellom to forfattere. Sofie Granberg fra Smestad ungdomsskole og Iver Thomassen fra Ajer ungdomsskole delte ut prisen. Fra scenen i Festsalen i Kulturhuset Banken sa de blant annet:

– Bøkene er begge realistiske, levende, men også ekstraordinære og uvanlige. Vi kan trygt si at etter å ha lest disse to vinnerbøkene, så satt vi igjen med både kunnskap om verden og innsikt i oss selv.

Prisvinnerne Ellen Fjestad og Marianne Kaurin var stolte og overrasket:

– Dette var veldig, veldig stas!, sa Kaurin, mens Fjestad fulgte opp med:

– Uprisen er for meg den viktigste prisen av alle priser på grunn av at det er dere ungdommer som sitter i juryen.

Om vinnerbøkene sa ungdomsjuryen blant annet:

Begge bøkene skildrer kjærlighetshistorier som satte spor i juryklassene. Bøkene handler om det å være ung. Vi kjenner oss igjen i skildringene. Dette er historier som er gripende, viktige, spennende, og annerledes.

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Nominasjonsjuryen bestod av Marie Drønnen (15) fra Ålesund, Silje Benedicte Isebakke (14) fra Moss, og Vilde O. Loe (15) fra Ski. Nominasjonsjuryen hadde litt av en jobb. I 2012 kom det inn hele 640 anmeldelser av årets femti norske ungdomsbøker. Dette er ny rekord, og samtidig en utfordring for nominasjonsjuryen som måtte lese alle anmeldelsene. Det er syvende gang Uprisen deles ut.

Kilde: Foreningen !les

De nominerte var:

Ellen Fjestad: Sammen skal vi holde himmelen. Schibsted.

Magne Hovden: Åndejegerne. Aschehoug .

Marianne Kaurin: Nærmere høst. Aschehoug .

Lars Mæhle: Fuck Off I Love You. Samlaget.

Arne Svingen og Helene Uri: Din vakre jævel. Gyldendal

Relaterte innlegg