Hopp til innholdet

Grunnbok om ungdomslitteratur i dag

Svein Slettan (red.): Ungdomslitteratur – ei innføring er det aller nyeste tilskuddet til norsk faglitteratur om barne- og ungdomslitteratur. Utgivelsen har en ambisjon om å utvide ungdomslitteraturbegrepet.

Sak 3 svein_slettan

Foto: Svein Slettan, UiA

 Redaktør Svein Slettan har med seg 12 medforfattere, hovedsakelig fra videregående skoler i Kristiansand og lærerutdanningen i Universitetet i Agder. Mange av dem tar utgangspunkt i egen undervisning.

Den første delen av Ungdomslitteratur – ei innføringhandler om de vanligste ungdomslitterære boksjangrene, annen del åpner for en utvidet forståelse av hva ungdomslitteratur er i dag ved å inkludere sjangre som dikt, faglitteratur og bildebøker. At Elise Seip Tønnessens kapittel om norske ungdomsfilmer hører naturlig med i denne sammenhengen skyldes den diskusjonen av forholdet mellom sjanger og medium som Agnes-Margrethe Bjorvand innleder i bildebok-kapitlet og Gunhild Kvåle utvider i et kapittel om digitale tekster.

 

Sak 3  Ungdomslitteratur

Foto: Cappelen Damm

Mot slutten blir Ungdomslitteratur – ei innføring svært praktisk anlagt med oppskrifter på henholdsvis litteraturformidling i klasserommet, lærerens analytiske forberedende arbeid med det litterære materialet, og eksempelanalyser av henholdsvis én novelle og én sangtekst.

Arbeidet med ungdomslitteratur er, i følge denne boka, ikke bare et arbeid med ungdomsromanen. Det handler også om å ta hensyn til andre medier, lyd, rytme og toneganger. Dikt, faglitteratur, film og rapp blir inkludert i dette litteraturbegrepet. Youtube er blitt én ungdomslitterær mediekanal, bildeboka en annen.

Boka lanseres tirsdag 13. januar 2015 kl. 15.00-17.30
hos Cappelen Damm i Oslo, Akersgata 47-49.
Hvorfor er ungdomslitteraturen viktig i dag? Møt forfatterne i samtale med Simon Stranger.
For påmelding, klikk her.
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Enkel servering.

 

 

Relaterte innlegg