Hopp til innholdet

Fordypning i scenetekst

Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), Dramatikkens hus (Drh) og Norsk barnebokinstitutt (NBI) avsluttet våren 2013 det tredje pilotåret med samarbeidsprosjektet Fordypning i scenetekst for barne- og ungdomsbokforfattere.

Utdanningstilbudet, som er gjennomført på oppdrag fra NBU og støttet av Kunstløftet/Norsk kulturråd, har gitt 6 etablerte forfattere mulighet til å prøve ut egne dramatiske tekster. Hensikten har vært å tilby norske institusjonsteatre og det frie feltet et større tilfang av nyere scenetekster for barn og ungdom. Ragnhild Mærli har vært utdanningens prosjektleder. Etter 3 år (2010-2013) skal prosjektet evalueres og etablering av en fast utdannelse vurderes før sommeren 2015.

Her er det siste kullet med studenter som inviterte til lesninger fra hovedprosjektene sine i samrbeid med skuespillere, dramaturger og regissører på Dramatikkens hus i mai 2013.

Foto: NBI

Foto: NBI

Alf Kjetil Walgermo hadde skrevet barnemusikalen «Ellevill og Kranglefant», om ein gut og ei jente som flyktar frå barneheimen og gøymer seg på eit sirkusområde.
«Kor langt er du villig til å gå for å bli elska?» spurte Ingelin Røssland i «Skog», om Milla og Tore som møtest på eit chatroom på internett.
«Alt i natt» av Synne Lea er et scenedikt om en gutt som lengter etter en hund eller en venn, mens han og faren venter på moren uten å vite om hun kommer eller går.
«Vaktaren» av Helga Gunerius Eriksen er ein einaktar om dei farlege overgangane. Alle treng hjelp om dei skal komme seg ut or den situasjonen dei er i.
I «Når en sommerfugl gjør et hopp» av Linde Hagerup møtte vi Miranda som er på sykehuset for å besøke broren sin, Henrik, som ligger for døden.
Hva ville du gjort om arbeidsgiveren din hadde tenner av jern og stakittgjerde av menneskebein? Det fikk vi vite i «Evig ild – Hvite bein» av Sissel Horndal.

Les intervju med studentene på Dramatikkens hus sine sider.

 

Relaterte saker:
Opptak til Fordypning i scenetekst

Nye stemmer nye rom – studiene i sakprosa og scenetekst er i gang

Presentasjoner 2012 – 9 lesninger av nye scenetekster for barn og unge

Fra bildebok til scenetekst – et møte med Lise Männikkö

Stedet der alle drømmer om – et møte med Hanne Hagerup

 Våg å tenke stort