Hopp til innholdet

Ordet er fritt: Å gi noen leselyst

 

 Av Assad Nassir
Foto: Privat

Assad Nassir er skribent, norsklærer og student ved NBIs forfatterutdanning.
 

Jeg har noen ganger opplevd å møte folk som tror at alle leser skjønnlitterære bøker. Det har ikke hendt så ofte, men det har hendt. Da har jeg fortalt dem at det faktisk er en del folk, jeg vet ikke hvor mange, som ikke leser bøker. Så forteller jeg at jeg en gang var blant de som ikke leste bøker. Da gisper vedkommende og sier «Nei, nå tuller du». Hvorpå jeg svarer «Nei, det gjør jeg ikke». Fra jeg begynte på ungdomsskolen til jeg ble 19 år gammel leste jeg ikke en eneste bok av fri vilje. 

 

Alt jeg leste var obligatorisk lesing i norsk eller engelsk på skolen. Men det var ikke slik at jeg hatet å lese. Dog var jeg ikke så veldig begeistret for det heller. Jeg var likegyldig til det å lese bøker og litteratur generelt. Det var noe vi hadde om på skolen fordi noen hadde bestemt at vi måtte ha om det på skolen. Alt var bortimot 200 år gammelt og ikke så veldig spennende, egentlig.

Etter videregående hadde jeg siviltjeneste på et kontor i Oslo. På det kontoret jobbet en dame som anbefalte meg å lese to bøker. Den ene var en historiebok med tittelen Kong Leopolds arv. Den andre var en skjønnlitterær bok som heter Mesteren og Margarita. De to bøkene forandret mitt liv, bokstavelig talt. Fra å være en som ikke hadde lest en eneste bok av fri vilje på mange år ble jeg han som gikk på biblioteket og lånte Ibsens samlede.

Et år senere hadde jeg lest Rushdies Sataniske vers, og har i dag alltid med meg en bok i sekken. Jeg kan ikke forklare hva som skjedde, men noe skjedde, og jeg er evig takknemlig for at noen åpnet bøkenes verden for meg. Jeg begynte på universitet, studerte blant annet nordisk språk og litteratur, og er i dag norsklærer. Jeg tror ikke det hadde skjedd hvis ikke jeg hadde fått øynene opp for bøker og lesing.

Lesing er en av de viktigste ferdigheter vi lærer. Det er en ferdighet som tar tid å utvikle, og det er en ferdighet vi aldri blir helt utlært i. Men har du først blitt en god leser så er det noe du vil ha god nytte av, og ikke minst mye glede av. Det er som med at gir du noen en fisk så har vedkommende mat for en dag, men lærer du vedkommende å fiske så vil han eller hun ha mat resten av livet.

Foto: Document forlag

Lærer du en person å lese, og til å bli en god leser, så vil han eller hun selv kunne tilegne seg så å si all verdens kunnskap (så lenge det er skrevet ned på et språk man behersker). Men det handler ikke bare om nytte. En god leser vil også kunne få oppleve all verdens gleder som formidles gjennom litteraturen.

Så er det slik at når man snakker om lesing så tenderer man ofte til å fokusere kun på det å lese skjønnlitteratur. Men lesing handler om mye mer enn det å lese skjønnlitterære bøker, selv om det absolutt er viktig. Det er en ferdighet å kunne lese en rutetabell og hente ut informasjon fra den. Det samme gjelder for eksempel det å kunne lese statistikk eller tabeller og diagrammer. Men det kan også være å lese bilder. Lesing er en ferdighete som spenner vidt, og den som ikke behersker denne ferdigheten i vårt samfunn i dag faller utenfor på mer enn en måte.

I min praksis som lærer møter jeg ungdom som ikke leser. Ungdom som sier at de aldri har lest en eneste bok. For mange vil det høres helt utenkelig ut. Men jeg tenker at de har ikke funnet den ene boken som vil forandre deres liv. Og jeg vet ikke om jeg vil klare å hjelpe dem med å finne den boken.

Det eneste jeg vet sikkert er at det kommer ikke til å være en bok jeg som lærer nærmest tvinger dem til å lese.

Leseopplevelsen kan være så forskjellig fra person til person. Men leselyst øker ikke ved bruk av tvang. Man kan jo selv tenke hva man hadde syntes om å lese en bok man ble tvunget til å lese. Det blir ikke særlig lystbetont.

 

Foto: Microsoft office

Leseåret er slutt, men fokuset på lesing må ikke forsvinne med den. Vi må fokusere på lesing som en viktig ferdighet hver eneste dag. Vi må fokusere på leseopplevelsen, gleden, lysten og alt det nye vi kan finne i bøkene. Og møter du noen som ikke leser så anbefal en bok du tror vil forandre vedkommendes liv. Det er den største gaven du kan gi til noen. Det er den største gaven jeg noen gang har fått.  

 

© NBI 14.02.11

Stikkord: