Hopp til innholdet

Barn og medier. Historiefortelling og medvirkning på ulike plattformer

Illustrasjonsfoto - jente med VR-briller

Illustrasjonsfoto: Giu Vicente via Usplash

Språkrådet og Norsk barnebokinstitutt inviterer til heldagsseminar torsdag 13.9

Barn og unge er aktive mediebrukere og beveger seg mellom ulike plattformer. Det digitale innholdet er visuelt, verbalt og interaktivt, og det er ofte på engelsk. Hva innebærer dette for kunstnere og utviklere? Hvilke konsekvenser har det for språkbruken? Og hva burde det bety for kulturpolitikken?

Vi spør:

  • På hvilke medieplattformer befinner barn og unge seg i 2018?
  • Hvilke muligheter finnes for aktører som ønsker å formidle gode
    historier til barn og unge?
  • Hva skal til for å skape attraktive produksjoner på et høyt kunstnerisk nivå?
  • Hvordan kan man skape godt innhold på norsk og samisk og tegnspråk?
  • Hva slags kulturpolitikk bør Norge føre på området barn og medier?

Program

09.00 Kaffe og registrering
09.30 Velkommen ved Åse Wetås, direktør for Språkrådet, og Kristin Ørjasæter, direktør for Norsk barnebokinstitutt
9.45 Nær, nærare, nærast, kunstnerisk innslag ved Fredrik Rysjedal, stipendiat ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen
10.05 På hvilke plattformer befinner barn og unge seg i 2018?
ved Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i Kantar media
10.35 Å lese bildebok-apper sammen med barna: muligheter og begrensinger ved Trude Hoel, førsteamanuensis i lesevitenskap ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger
11.00 Kaffepause
11.20 Digitalt i biblioteket? Opplevelser og læring på Bergen offentlige bibliotek (BOB)
ved Margrete Rasmussen, spesialrådgiver for barne- og ungdomslitteratur ved BOB
11.50 Visuell leseforståelse og memes – hva vi kan lære av internett? ved Ida Eva Neverdal, illustratør, tegneserieskaper og animatør
12.10 Lunsj
13.05 Ludonarrativ harmoni: hvordan spill forteller historier ved Hanne Lien, høyskolelærer i spilldesign ved avdeling for film, tv, spill og spilldesign hos Westerdals
13.40 Barn fortjener kvalitet! ved Tinka Town, kreativ producer og konseptutvikler, Ravn Studio
14.15 Hvordan få barn og unge til å velge NRK i 2018? ved Stian Presthus, producer i NRK Super
14.40 Kaffepause
15.00 Hva slags kulturpolitikk bør Norge føre på området barn og medier? 4 innspill:

  1. Kulturrådet og de nye mediene, Arne Vestbø, seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål i Kulturrådet
  2. Norske spill – på norskGro Rognmo, kommunikasjonsrådgiver, Norsk filminstitutt
  3. Barn og medier – forlagenes rolle, Ragnfrid Trohaug, forlagssjef Barn og Ungdom, Cappelen Damm
  4. Gi unger godt innhold og evnen til å tenke sjøl, Torbjørn Urfjell, bransjedirektør Virke Produsentforeningen

Kristin Ørjasæter og Åse Wetås leder en samtale med bidragsyterne og åpner for kommentarer fra salen.

15.55 Takk for i dag ved Åse Wetås, direktør for Språkrådet, og Kristin Ørjasæter, direktør for Norsk barnebokinstitutt.
16.00 Slutt

Praktisk informasjon

Tid: Torsdag 13. september kl. 09.30–16.00
Sted: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsens gate 110, Solli plass, Oslo (se kart)
Påmeldingsfrist:  6. september. På grunn av lunsjservering og begrenset antall plasser er det bindende påmelding. Seminaret er gratis.
Direktesending: Klikk her for å se arrangementet direkte på Nasjonalbibliotekets nettsider

Påmelding

Seminaret er nå fulltegnet, og vi kan dessverre ikke ta imot flere påmeldinger. Det vil for øvrig bli strømmet direkte via Nasjonalbibliotekets nettsider. Mer informasjon om dette kommer.

Om bidragsyterne

Trude HoelTrude Hoel er førsteamanuensis i lesevitenskap ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger. Hennes forskningsinteresser er bl.a. barns språklæring, barnelitteratur, lesing/tekst og implikasjoner av digitalisering. Hoel er med på å lede innovasjonsprosjektet VEBB, som utvikler et vurderingsverktøy for bildebok-apper. Hun er også norsk medlem i det EU-finansierte forskernettverket The digital literacy and multimodal practices of young children.

Hanne LienHanne Lien er født og oppvokst på Eidsvoll. Jeg hadde så lyst til å lage spill da jeg var liten, at jeg endte med å dra til Japan, fordi jeg trodde man måtte dit for å jobbe i spillindustrien. Jeg var den første dama i Norge som tok en bachelor i spilldesign i Norge, fra NITH i 2010. Jeg startet opp den første rene spilldesignlinja på folkehøyskole, også i 2010.

Ida Neverdal og Ola Lysgaard
Ida Neverdahl er illustratør/tegneserieskaper/animatør, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er mest kjent for stripeserien Gelé og for å poste tegneserier på Instagram.

Stian PresthusStian Presthus har jobbet i NRK Super siden kanalen ble åpnet i 2007. Siden da har utviklingen i media vært enorm, spesielt innenfor barneinnhold. Stian har vært med på hele denne reisen og har erfaring fra alle typer produksjoner, både foran og bak kamera. De siste årene har han jobbet med nettdramaserien Jenter (som senere ble utviklet videre til Skam) og Youtube-satsingen FlippKlipp. Han erfarer daglig at det å lage relevante tilbud for barn ikke er det samme som for ti år siden. Eller som for to år siden. Eller som i forrige uke.

Margrete RasmussenMargrete Rasmussen er spesialrådgiver innen barne- og ungdomslitteratur og avdelingsleder ved Bergen offentlige bibliotek. Hun er litteraturviter og tidligere forlagsredaktør, og hun leder Kulturdepartementets vurderingsutvalg for sakprosa for barn og unge. Hun er også norsk prosjektleder for det toårige Creative Europe-finansierte prosjektet for elektronisk litteratur i bibliotek, «Turn on Literature».

Gro Rognmo, er kommunikasjonsrådgiver i Norsk Filminstitutt og jobber med informasjon om film, dramaserier og spill. Hun er utdannet journalist, og har jobbet i pressen i 20 år, blant annet mange år som kulturjournalist i Dagbladet.

Fredrik RysjedalFredrik Rysjedal er illustratør og teikneserieskapar frå Ytre Sogn som bur og arbeider i Bergen. Han har arbeidd med sjølvpubliserte teikneseriar gjennom fanziner og digitale media. Han har nyleg forska på digitale teikneseriar gjennom ei stipendiatstilling på Fakultet for kunst, musikk og design ved UiB. Hans fyrste digitale teikneseriar er Nær, nærare nærast, som vart gitt ut på iPad i 2017, som vann gull på Visuelt 2018 og vart stilt ut under Europe Design Festival i Oslo i juni, og Lyden av Aurora, ei teikneserieframsyning frå 2014. For tida er det dokumentariske forteljingar og satirisk drama som opptar han.

Nils Petter StrømmenNils Petter Strømmen er seniorrådgiver i Kantar Media. Blant annet ansvarlig for medieundersøkelser blant barn og ungdom. Utdannet medieviter fra Universitetet i Oslo. Styreleder i Kommunikasjonsforeningen 2013–2017.

Tinka TownTinka Town er kreativ producer og konseptutvikler ved Ravn Studio, som har mer enn 20 spillutgivelser, de fleste for barn og unge, i alle sjangre og på alle plattformer. Vi ønsker å gi alle en god spillopplevelse, helst på eget språk – og relatert til egen kultur.

Ragnfrid Trohaug har vært i forlagsbransjen siden 2000, de første åra som forfatter, deretter som seniorredaktør for barnelitteratur i Det Norske Samlaget. I fjor begynte hun som redaksjonssjef for norsk BU-litteratur i Cappelen Damm, og 1.09.18 gikk hun over i stillingen som forlagssjef for barne- og ungdomsavdelinga samme sted.

Torbjørn UrfjellTorbjørn Urfjell er direktør i Virke Produsentforeningen, som organiserer film-, TV- og spillprodusenter, og jobber blant annet for rammevilkårene for norsk dataspillproduksjon. Han jobber for forståelsen av spill både som kultur og som næring og prøver å bli kvitt siste rest av oppfatningen av spill som en trussel mot norske barns utvikling. I oktober bytter Urfjell jobb og blir direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog i nye Kristiansand kommune.

Arne VestbøArne Vestbø er seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål i Kulturrådet, der han har jobbet siden 2007. Han er utdannet cand.philol. i medievitenskap fra Universitetet i Oslo og MA i Holocaust studies fra Royal Holloway, University of London. Vestbø har også et virke som sakprosaforfatter.

Åse WetåsÅse Wetås, direktør for Språkrådet fra 2015.

Kristin ØrjasæterKristin Ørjasæter, direktør for Norsk barnebokinstitutt fra 2008.

Når: 13/09 2018 09:00-16:00

Relaterte innlegg