I den sjette og siste episoden av vår podkastserie møter vi tidligere masterstudent ved NBI og forfatter Mariko Miyata-Jancey. Hun snakker med Ingeborg Sivertsen Landfald om boka si Mieko danser, det å skrive om kjønn og identitet for en ung målgruppe, og hvorfor mangfold i barnelitteraturen er viktig. Mariko deler også sine personlige erfaringer med økt asiatisk representasjon i vestlig kultur de siste årene.
Mariko deler sine tanker om hvordan man kan utvide kategoriene i barnebøker, og om å skrive fram utopier. Hun diskuterer også det utfordrende ved å formidle komplisert tematikk fra barnets perspektiv. Hvordan beskriver man noe man ikke har ordforråd til?
I episoden deler også Mariko sine personlige opplevelser av økt asiatisk representasjon i vestlig kultur. Hun trekker frem Michelle Yeohs (Everything Everywhere All at Once) historiske Oscar-seier i 2023, som tidenes første asiatiske kvinne. Hva gjør muligheten for gjenkjennelse med oss, også som voksne?
Mariko Miyata-Jancey og Marianne Gretteberg Engedal vant bildebokprisen med boka Mieko danser, da Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble delt ut tidligere i vår.
Hør podkasten her eller der du ellers hører på podkast.
Bøker og personer som nevnes i episoden:
- Jeg er Leona og Vi skulle vært løver av Line Baugstø
- Regnbuesommer av Camilla Otterlei og Tiril Valeur
- Ollianna av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus
- Barbie-Nils og pistolproblemet av Kari Tinnen og Mari Kanstad Johnsen
- Julian er en havfrue av Jessica Love
- Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn
- Mieko Kawakami, japansk forfatter og poet.
- Sayaka Murata, japansk forfatter.
Episoden er redigert av Eivind Rutle i Brillefilm.