Hopp til innholdet

Tor Åge Bringsværd utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden

  • av
Foto: Lina Hindrum, Cappelen Damm.
Tor Åge Bringsværd (84) har satt sitt preg på norsk barnelitteratur og dramatikk. 21. August ble Bringsværd utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, i litteraturens tjeneste. Utmerkelsen fikk han tildelt onsdag forrige uke, under en seremoni i Vestby kulturkvartal. Arrangementet var et samarbeid mellom NBU, Dramatikerforbundet, Norsk Oversetterforening, Gyldendal, Cappelen Damm og Vestby kommune. Det var en stolt og ydmyk forfatter som mottok hedersbevisningen. 

– Jeg takker ydmykt for denne store æren, og er kjempestolt og takknemlig for å ha blitt sett, sa Bringsværd i en kortfattet og ydmyk tale under seremonien.

Tildelingen av ordenen skjedde som følge av NBUs initiativ i samarbeid med Dramatikerforbundet, Den norske forfatterforening, Norsk Oversetterforening og Forlagshusene Cappelen Damm og Gyldendal.

En ydmyk Tor Åge Bringsværd mottar medaljen sin på Vestby kulturkvartal onsdag 28 august. Portrett av Bringsværd: Annette Saugestad Helland Foto: Bassa Dulo
Produktiv forfatter

Under seremonien ble det gjentatte ganger spøkt om at forfatteren selv ikke har tall på hvor mye han har skrevet. Med omtrent 350 utgivelser bak seg, er Bringsværd uten tvil en av Norges mest produktive forfattere. Utgivelsene rommer over 80 barnebøker og dramatikk satt opp i 14 land. Bringsværds verk har oversettelser til 20 språk, selv har han oversatt over 130 bøker. En av de mest kjente oversettelsene hans er den svenske klassikeren Albert Åberg av Gunilla Bergström. Tor Åge Bringsværd debuterte som barnebokforfatter med T-bane-trollet Knerten Gundersen i 1969, men han er mest kjent for de to seriene Ruffen og Karsten og Petra. De seneste årene har han vært aktuell med serien om det sjarmerende trollet Tambar.  

Det virker heller ikke som om forfatteren tenker å gi seg i nærmeste fremtid. Bare i år har han gitt ut hele fire bøker, en av disse er hans aller første ungdomsroman La oss velte hele byen!

Velfortjent hyllest

Tor Åge Bringsværd var hovedpersonen under hele arrangementet. Lokalet var ikke et tilfeldig valg når det falt på hjemkommunen til Bringsværd, som de siste 30 årene har bodd i Hølen.  Kulturkvartalet sto ferdig for et år siden, og alle salene har fått navn fra Bringsværds litterære univers. Mottakelsen var holdt i Gobi, oppkalt etter romanen ved samme navn fra 80-tallet, og selve seremonien ble avholdt i salen som har fått navnet sitt fra trollet Tambar

Hele seremonien hadde innslag fra Bringsværds egne verk. Publikum fikk oppleve framføring av bildeboka «Engelen som hadde altfor korte vinger», som ble lest opp av skuespiller Hanne Dahle og «De tre hellige narrer» var fremført av Svein Tindberg. En velfortjent hyllest som ble elegant avrundet ved Hølenkoret og “Eventyrsangen” fra Alice lengter tilbake

Norsk barnebokinstitutt gratulerer!