Hopp til innholdet

Endre Skandfer. Månedens illustratør i juni 2014

Lille Endre drømte om å jobbe med krabber, kråkeboller og tangsprell. Men også om å lage tegneserier. Senere bestemte han seg for å bli filmregissør. Tanken på å en dag kunne gå på Harstad kino og se sin egen film var besnærende.

Men det viste seg å være vanskelig å bli filmregissør. Bare å komme inn på filmskole var nesten umulig. Derfor begynte Endre å studere beslektede ting mens han ventet på gjennombruddet: Filmvitenskap, animasjon, dokumentarfilm.

Etter å ha vært arbedssøkende i et par dager fikk han jobb hos Qvisten animasjon, sommeren 2000. Det ble starten på en tiårsperiode som ansatt i ulike effekt- og animasjonsstudio. Endre har fått jobbe med flere hundre store og små prosjekter. Alt fra Fantorangen til Max Manus. Her og der kom det korte regioppdrag, men til Endres overraskelse ble han mest etterspurt som designer.

I 2009 jobbet han hos Storm Studios som produksjonsdesigner på Iram Haqs kortfilm Skylappjenta. Hun inviterte han til å illustrerer en bok med samme navn. Boka tok karrieren i en ny retning. Sammen med forfatter Endre Lund Eriksen utviklet Skandfer Dunderly – et monsterunivers som ble lansert stort i 2011. Samarbeidet med Lund Eriksen har deretter ført til flere bøker og etableringen av animasjonsselskapet Fabelfjord.

I Endres illustrasjoner er hans bakgrunn fra film og animasjon tydelig, med mye bevegelse og tydelige uttrykk. Ofte med klare komposisjoner, farger og lyssetting. Teknikken er en blanding av digital og analog. Stilen varierer fra prosjekt til prosjekt.

I år er Endre involvert i fem utgivelser, på fire ulike forlag: To nye Dunderlybøker (GAN-Aschehoug), Krüger & Krogh (Egmont Serieforlaget), Lynmonsteret (Juritzen) og Hva gjør de dagen lang? (Cappelen Damm).
Nå realiseres flere drømmer. I «yrkesvillederen» Hva gjør de dagen lang? debuterer Endres kone Ellisiv Solskinnsbakk som forfatter. Og med Krüger & Krogh går Endres drøm om å lage tegneserie i oppfyllelse. Ikke som hovedtegner, vel å merke, men som manusforfatter, layout-tegner og fargelegger.
Drømmen om å se sin egen langfilm på Harstad kino lever i beste velgående.

Relaterte innlegg