Hopp til innholdet

Islandsk vinner av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2016

Arnar Már Arngrímsson fikk den gjeve nordiske prisen for ungdomsboka Sölvasaga unglings under utdelingen i København 1. november. «I denne debutromanen lykkes det forfatteren å skape en person som er interessant, underholdende, irriterende, søkende og fascinerende» skriver juryen i sin begrunnelse. At en debutant vinner Nordisk Råds pris er spennende. Vi håper boka blir oversatt så flere kan bli kjent med islandsk litteratur.

solvasaga

Foto: Sögur

Kort om boka
Sølvi er 15 år gammel og plutselig «foreldreløs». Hans foreldre har bygd et altfor dyrt hus og skylder altfor mange penger. De krangler ofte, men har nå besluttet å ta det best lønnede arbeidet de kan få for sommeren, og drar i hver sin retning. Det blir en annerledes sommer.


Juryens begrunnelse
Vinnerboka handler om en moderne tenåring og utfordringene han må slåss med. Problemene virker kjente, men den unge gutten er noe for seg selv. I denne debutromanen lykkes det forfatteren å skape en person som er interessant, underholdende, irriterende, søkende og fascinerende. Kulturverdener støter sammen i fortellingens språk, teksten er en livlig blanding av ungdommens sjargong og den eldre generasjonens skriftspråk.

Leseren følger hovedpersonen gjennom stormfulle eksistensielle kriser som viser hvor vanskelig det er å navigere gjennom puberteten uten å grunnstøte. Forfatteren, Arnar Már Arngrímsson, greier å formidle historien oppriktig og lojalt overfor de unge menneskene i Sölvasaga unglings (”Sølvi, sagaen om et ungt menneske”).

Vinneren  mottar et prisbeløp på DKK 350.000.
Les mer om Arnar Már Arngrímsson og Sölvasaga unglings  på Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris’ nettside

 

 

Les også:

Nordiske drømmer – NRK om de nominerte 30.10.2016

Nedtelling til utdelingen av Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris, NBI 1.10

Norske barn får ikke lese de beste bøkene i Norden, NRK 19.4. 2016

Norges håp til nordisk barnebokpris, NRK 6.4 2016

Sakens forsidebilde: Fotograf Magnus Fröderberg/norden.org

Relaterte innlegg