Hopp til innholdet

Klaus Hagerup er død

Klaus Hagerup, foto: Morten Krogvold (Aschehoug)

Forfatter, dramatiker, regissør og oversetter, Klaus Hagerup, døde 20. desember etter lengre tids sykdom. Hagerup var en av våre fremste forfattere for barn og unge.

«Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere. Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor,» sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug.

Klaus Hagerup arbeidet ved Den Nationale Scene i Bergen på slutten av sekstitallet, og senere på Nationaltheatret i Oslo, som skuespiller, instruktør  og dramaturg. Og han var delaktig i oppstarten av Hålogaland Teater i 1971.

I 1988 utkom Alt er så nær meg, Klaus Hagerups biografi om hans mor, Inger Hagerup. Arbeidet med boka brakte barndommen tilbake, og førte til at han begynte på sin første roman om barn, Landet der tiden var borte, som kom ut i 1989. Hagerup skrev ungdomsbøker der han blandet han alvorlig tematikk og fri fantasi på en egenartet måte, fylt med humør og humor. Mest kjent er kanskje skildringene av den engstelige gutten Markus. Første bok i serien, Markus og Diana (1994) ble filmatisert i 1996, og NRK har laget hørespill basert på bøkene. Siste bok i serien, Markus er konge, kom ut i 2010.

Den siste utgitte barneboka til Klaus Hagerup, kom i 2017. Jenta som ville redde bøkene er historien om Anna (9), som er redd for å dø, men som trøster seg med at karakterene i bøkene hun leser lever evig. Når hun oppdager at bibliotekene destruerer gamle bøker som ikke blir lest, tar hun på seg oppgaven å redde disse. Boka er illustrert av Lisa Aisato, og de to jobbet også sammen om en ny bok, som ikke har blitt ferdig.

Da Hagerup i høst mottok Brageprisens hederspris, løftet juryen frem hans evne til å formidle barne- og ungdomsperspektivet innsiktsfull og troverdig men også humoristisk. Han ble beskrevet som en fremragende forteller uansett sjanger, form og format.

«Klaus Hagerup har vært en forfatter som har preget en hel generasjon. Han har skrevet tekster som har gledet både barn, unge og voksne med alvor og humor. Han var en veldig bred kunstner, jeg husker kanskje best kombinasjonen av den ypperlige humoren og det store alvoret hans», sier kulturminister Trine Skei Grande i en kommentar til VG.

Klaus Hagerup ble 72 år gammel. Han han etterlater seg kona Bibbi Børresen og døtrene Hilde, som er ansatt her på instituttet, og Hanne. Sammen med døtrene skrev han TV-serien Snøfall, som ble vist på NRK i 2016, en sceneversjon av Snøfall går i disse dager på Oslo Nye Teater.

 

Relaterte innlegg