Hvordan er det å komme alene til Norge som 16-åring? Hva gjør du når du er barnesoldat og din siste mulighet er flukten over Middelhavet? Hvordan finner du håp når du sitter i en kjeller med moren din mens bombene faller på utsiden?
OBS! Arrangementet er nå fulltegnet, men strømmes direkte fra kl. 18.00
Redd Barna og Norsk barnebokinstitutt inviterer til en kveld med fortellinger om flukt. Hver dag leser vi i mediene om barn som er på flukt. Vi hører om tall og statistikk, vi ser bilder av fullastede båter med flyktninger, eller vi hører politikere argumentere om en streng og rettferdig asylpolitikk. Men alle barna har en historie.
Nå ønsker vi å fortelle historier om hvem barn på flukt er og hvordan de har det, både under selve flukten og når de kommer til Norge.
Vi har invitert forfatterne Taran Bjørnstad, Lars Petter Sveen og Constance Ørbeck-Nilssen, som alle er aktuelle med bøker om temaet flukt med barn og unge som hovedpersoner. I samtale med Hilde Hagerup forteller de om hvordan de jobbet fram historiene, og hvorfor de skriver om akkurat dette.
Det blir opplesning av forfatterne, og av barn som har flyktet sine egne tekster, og vi får se filmer og høre fakta om barn på flukt. Redd Barna vil belyse situasjonen for barn på flukt ved spesialrådgiver Camilla Scharffscher Engeset
Praktisk informasjon
Arrangementet strømmes her:
Tid: Tirsdag 16. januar kl. 18.00-20.00
Sted: Kulturhuset i Oslo, Youngs gate 6, 0181 Oslo.
Arrangementet er gratis. Kulturhuset har 20 års aldersgrense på arrangementer.
Arrangementet på Facebook: Fortellinger om flukt
Bakgrunn
Over 30 millioner barn var på flukt fra krig og konflikt ved inngangen til 2017. Aldri før har det vært så mange enslige barn på flukt, bare det siste året har 300 000 barn lagt på flukt alene fra sine hjem. Barn på flukt lever i uvisshet og frykt for hva som skal skje med dem.
Om bidragsyterne
Tenk om fortellingen din var det eneste beviset på hvem du var og hvorfor du trengte beskyttelse? Taran Bjørnstads siste bok Sommer i Norge (2017) handler om Nokokure som er 16 år og akkurat har kommet til Norge som flyktning. Vi følger henne i de ulike stadiene av søknadsprosessen som mindreårig asylsøker, og vi følger også menneskene som avgjør hvorvidt hun får bli.
Taran Bjørnstad jobber som leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) ved siden av å være forfatter. Hun har arbeidet som medieanalytiker og forsker, med spesielt fokus på barn og ungdom, og har gitt ut bl.a. ungdomsromanen DBY, som hun fikk Riksmålsprisen for i 2009, og høytlesningsboka Krokodilletyven. For denne var hun nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2017 sammen med illustratøren Christoffer Grav.
Hvordan overleve i en verden der ingen vil ha deg? Fem stjerner (2017) av Lars Petter Sveen er den første av to fortellinger om fem unge mennesker på flukt. Aisha og Said er barnesoldater, men greier å rømme fra leiren utenfor Mogadishu i Somalia. Senere møter de Isir, Aaliyah og Khadar som flykter fra det samme. De bestemmer seg for å holde sammen og prøve å komme seg til Europa.
Lars Petter Sveen fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og Aschehougs debutantstipend for debutboka «Køyre frå Fræna» i 2008. Med boka «Guds barn» (2014) fikk han et litterært gjennombrudd, og mottok blant annet Sultprisen, Per O. Enquist pris 2016, Nynorsk litteraturpris 2014 og Jan Roar Leikvolls minnepris 2015.
Hvordan kan indre liv gi håp i en verden hvor håpet har forstummet? Constance Ørbeck-Nilssen er aktuell med bildeboka Fargene som forsvant (2017), som er illustrert av Akin Duzakin. I et krigsherjet land gjemmer en mor og datter seg i kjelleren. Mens bombeflyene flyr over et utbombet landskap, flykter jenta inn i sitt indre og henter råd og styrke fra en mystisk og klok fugl.
Constance Ørbeck-Nilssen har jobbet som journalist og lærer, og fullført Norsk barnebokinstitutt sin 2-årige forfatterutdanning. Hun har skrevet en rekke bildebøker, og har samarbeidet med illustratører som Ana Ventura, Hilde Hodnefjeld, Ragnar Aalbu og Akin Duzakin.
Når: | 16/01 2018 18:00-11/01 2018 20:00 |